de beste bronnen

Stamboom Hellendoorn


De beste gegevens voor stamboom Hellendoorn
Stamboomonderzoek doen naar uw familie Hellendoorn? Begin hieronder met de stamboom van uw familie. De bronnen zijn geschikt gemaakt voor uw familie Hellendoorn.
Tip: naast de online verwijzingen op deze website, lees ook:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin de stamboom Hellendoorn in 5 minuten


Het begin van de stamboom Hellendoorn is in de basis erg eenvoudig. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en uw (bekende) familie.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Hellendoorn
De stamboom maken Hellendoorn

Stamboomonderzoek naar Hellendoorn - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Hellendoorn hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieleden - en zelfs anderen die ook interesse hebben in familie Hellendoorn.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen en aanwijzingen voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Hellendoorn, zodat u zo snel mogelijk bruikbare resultaten kunt vinden - specifiek voor de stamboom Hellendoorn.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Hellendoorn uitvoeren.

Stamboomonderzoek Hellendoorn
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Hellendoorn

Sommige families vinden het mooi hun familieverleden te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Hellendoorn
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Hellendoorn

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Hellendoorn

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Hellendoorn. Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw stamboom op internet te zoeken zijn?Let op: onthoud dat data van anderen onjuist en onvolledig kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Hellendoorn langzamerhand uit.


familie Hellendoorn
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Hellendoorn

Snel informatie vinden voor de familie Hellendoorn? Zoek resultaat op deze websites:

 • WieWasWie Hellendoorn
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Hellendoorn".

 • Zoek "Hellendoorn" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • FamilySearch.org Hellendoorn
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Hellendoorn.

 • MyHeritage.com Hellendoorn
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Hellendoorn.

Waarschuwing: Om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van stamboomonderzoek naar Hellendoorn is het van belang om altijd rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Een identieke naam Hellendoorn betekent niet per definitie dat er een verwantschap is (lees: dat het familie is). Controleer gegevens immer met originele (zo mogelijke officiele) bronnen en indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Leg altijd vast waar u gegevens ontdekt heeft. Zodat u het altijd kunt terugvinden.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Hellendoorn zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bronnen om auteursrechtelijke problemen te voorkomen en ook om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te vast te stellen.


Hellendoorn online
Informatie over Hellendoorn online ontdekt? Controleer de bronnen.

Stamboom Hellendoorn steeds verder uitzoeken

Ga verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Hellendoorn. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Hellendoorn: onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Hellendoorn: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Hellendoorn: dit is stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Hellendoorn: dit betreft onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van naam Hellendoorn te vinden, de stamvader Hellendoorn en daarnaast dikwijls ook de beroepen van de diverse voorvaders. Soms komen ze zo ook al een familiewapen tegen.

De stamreeks Hellendoorn geeft ook een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek.stamvader Hellendoorn
Stamvader Hellendoorn is de naamgever van de familie Hellendoorn


stamreeks Hellendoorn
kwartierstaat Hellendoorn
genealogie Hellendoorn
parenteel Hellendoorn

Heeft de familie Hellendoorn een familiewapen?

U kunt in de bekende archievenopzoeken of er een familiewapen voor Hellendoorn te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Hellendoorn die alleen kunt gebruiken indien u echt in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen Hellendoorn oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Hellendoorn bekend?

Zoek naar familiewapen "Hellendoorn"

Kunt u geen familiewapen voor Hellendoorn vinden, dan wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u kiezen voor: een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de regels van de heraldiek en uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Hellendoorn laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse delen. Hierna staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Hellendoorn, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (een inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Naslagwerken stamboomonderzoek familie Hellendoorn

Ook in de boekenwinkel zijn veel aanwijzingen te vinden hoe men de stamboom van Hellendoorn kan opstellen. Hierbij een aantal verwijzingen naar een paar van de beste online te verkrijgen boeken. Deze boeken kunnen helpen bij familieonderzoek:

Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Het grote familieboek
Verborgen verleden
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Geef de familiegeschiedenis Hellendoorn kleur

Stamboomonderzoek geeft alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier zijn een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Hellendoorn
 • Bezoek het lokale museum


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Hellendoorn:

Wat betekent de naam Hellendoorn?

Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Hellendoorn op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Hellendoorn
Wat betekent Hellendoorn?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Hellendoorn. Zoek betekenis van Hellendoorn »

Wie heet er nog meer Hellendoorn?

Wie heeft nog meer de naam Hellendoorn? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw onderzoek.


meer familie Hellendoorn
Wie heet er nog meer Hellendoorn? Zoek onbekende achternaamgenoten op Facebook.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Schrijfwijzen Hellendoorn?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Hellendoorn?


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Hellendoorn. Zoek schrijfwijzen van Hellendoorn »

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd dat zij leefden? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Mooi om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Hellendoorn
Hoe leefde Hellendoorn in het verleden? Het beroemde schilderij van Brueghel toont veel oude Nederlandse beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Hellendoorn, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Hellendoorn in het Nationaal Archief.

 • Krantenartikelen waarin Hellendoorn voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Bibliografie Hellendoorn
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Hellendoorn voorkomt in de geschiedenis.

Extra bronnen

U zoekt extra bronnen om meer te weten te komen over de stamboom van familie Hellendoorn? Kijk dan eens bij de volgende links:


bronnen stamboom Hellendoorn
Lees meer over stamboomononderzoek naar Hellendoorn

Historische archieven

De regionale archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om een stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk online om meer gegevens over uw familieleden op te speuren.

Regionale archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten zelf vaak een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen tot die administraties.

informatie Hellendoorn
Vind nog meer informatie over familie Hellendoorn in de regionale archieven.

Ben ik familie van de "bekende" Hellendoorn?

Heeft u dezelfde naam als een bekende Nederlander, bekende familie Hellendoorn, de beruchte boef Hellendoorn, of moviestar Hellendoorn? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde achternaam als een beroemd figuur wil niet zeggen dat u altijd familie bent. Er zijn veel personen die bij toeval dezelfde achternaam hebben.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de bekende figuur, dient u niet alleen stamboomonderzoek uit te voeren naar uw eigen familie, maar ook naar die van de algemeen beroemde figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u oprecht stellen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u misschien hebt, is dat de genealogie van de beroemde Hellendoorn misschien al eens door iemand is uitgeplozen.


Lid van familie Hellendoorn ?
Maken bekende of beruchte figuren van vroeger ook deel uit van uw familie Hellendoorn?

Google eens op "stamboom Hellendoorn" of "genealogie Hellendoorn" - wellicht heeft een ander al eens onderzoek gedaan naar uw of andere familie Hellendoorn:

Vastleggen van alle data

Wanneer u een tijdje druk bent geweest met onderzoek naar de familie Hellendoorn ziet u wellicht snel door de bomen het bos niet meer. Er is bij onderzoek zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens.

Er bestaan diverse genealogische programma's om te assisteren. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er bij de keuze voor een programma op dat het programma ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Wat is de oorsprong van familienaam Hellendoorn?

De naam Hellendoorn bestaat mogelijk al honderden jaren. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart kunt u zien waar Hellendoorn in Nederland of België veel gebruikt wordt - veel gebruik is een sterke aanwijzing waar de naam ook oorspronkelijk vandaan komt. U kunt vervolgens in gemeentebibliotheken van die gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Hellendoorn

De naam Hellendoorn: Waar komt Hellendoorn vandaan? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Hellendoorn (NL) »

België:
Zoek herkomst van Hellendoorn (BE) »

Terug in de geschiedenis Hellendoorn

Ook gegevens over overleden Hellendoorn-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw zoektocht vindt slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Hellendoorn

overleden Hellendoorn
Grafstenen van overleden Hellendoorn familieleden geven veel gegevens voor stamboomonderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te waaraan deze persoon Hellendoorn dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw stamboomonderzoek te valideren.

Is familie Hellendoorn van adel?

Veel onderzoekers krijgen de vraag vroeg of laat voor: "Is mijn familie of een voorouder ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Hellendoorn deel uit maakt van dit overzicht, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Hellendoorn. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Nederlandse adelijke families

Meer over de stamboom Hellendoorn

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Hellendoorn? Bedenk dan het volgende eens:


stamboom Hellendoorn uitzoeken
Meer weten over familie Hellendoorn?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Beumers | stamboom Van Buggenum | stamboom Van den Berghe | stamboom Bagci | stamboom Bogaers