de beste online bronnen

Stamboom Hellebrekers


De beste online bronnen voor stamboom Hellebrekers
Benieuwd naar de stamboom van uw familie Hellebrekers? Begin hier met een overzicht van aanpak voor de genelaogie van uw familie. De links op deze webpage zijn zoveel mogelijk gepersonaliseerd voor uw familie.
Tip: naast de online bronnen op deze website, lees ook eens:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin de stamboom Hellebrekers in 5 minuten


Het begin van stamboom Hellebrekers is eigenlijk erg simpel. U start de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en uw (bekende) familie.

Noteer van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat de start van uw stamboom zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Hellebrekers
De stamboom maken Hellebrekers

Stamboomonderzoek naar Hellebrekers - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Hellebrekers hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook interesse hebben in familie Hellebrekers.

Op deze pagina vindt u veel tips voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Hellebrekers.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw stamboomonderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Hellebrekers voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Hellebrekers
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Hellebrekers

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familiegeschiedenis te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Hellebrekers
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Hellebrekers

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek Hellebrekers. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Let op: Zaken om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Hellebrekers is het van belang om rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Dezelfde (achter)naam Hellebrekers betekent niet vanzelf dat er een verwantschap is (met andere woorden: dat het familie is). Controleer gegevens immer met originele bronnen en zo mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens fouten zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijffouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de brondocumenten zelf en probeer feiten te cross-checken.
 • Leg altijd vast waar u data ontdekt hebt. Zodat u het altijd kunt terugvinden.
 • (Delen van) andermans genealogische onderzoeken naar Hellebrekers zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Gebruik altijd de originele bron om copyright discussies te omzeilen en ook om de betrouwbaarheid van de data te controleren.


Hellebrekers online
Informatie over Hellebrekers online ontdekt? Check altijd de oorspronkelijke bronnen.

Online informatie voor Stamboom Hellebrekers

Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw voorouders op internet te zoeken zijn?Let op: merk op dat data van anderen onjuist en onvolledig kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Controleer o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Hellebrekers
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Hellebrekers

Eenvoudig veel informatie vinden voor de familie Hellebrekers? Zoek resultaat op deze websites:

 • MyHeritage.com Hellebrekers
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Hellebrekers.
 • WieWasWie Hellebrekers
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Hellebrekers".

 • Zoek "Hellebrekers" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • CBG Hellebrekers
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Hellebrekers".

Stamboom steeds uitgebreider uitzoeken

U wilt de stamboom Hellebrekers meer uitzoeken? Ga steeds verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Hellebrekers. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks Hellebrekers: dit betreft onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Hellebrekers: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Hellebrekers: dit betreft stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Hellebrekers: dit is stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste onderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de start van achternaam Hellebrekers te vinden, de stamvader Hellebrekers en tegelijk dikwijls ook de beroepen van de voorvaders. Soms komen ze zo ook al een familiewapen tegen.

De stamreeks Hellebrekers geeft een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek naar Hellebrekers.stamvader Hellebrekers
Stamvader Hellebrekers is de naamgever van de familie Hellebrekers


stamreeks Hellebrekers
kwartierstaat Hellebrekers
genealogie Hellebrekers
parenteel Hellebrekers

Nog meer ideeën voor stamboomonderzoek Hellebrekers

U zoekt aanvullende bronnen voor de stamboom van familie Hellebrekers? Raadpleeg dan eens de volgende links:


bronnen stamboom Hellebrekers
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Hellebrekers

Geef de familiegeschiedenis Hellebrekers kleur

Genealogisch onderzoek geeft vaak alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier zijn een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Hellebrekers


Vind ook andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Hellebrekers:

Heeft de familie Hellebrekers een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) opzoeken of er een familiewapen voor Hellebrekers te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Hellebrekers die alleen mag gebruiken indien u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Hellebrekers bekend?

Zoek naar familiewapen "Hellebrekers"

Kunt u geen familiewapen Hellebrekers vinden, dan wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het familiewapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Hellebrekers laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft verschillende onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Hellebrekers, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Terug in de geschiedenis Hellebrekers

Wanneer u al wat data van verwanten hebt gevonden, kunt u altijd verder terug in het verleden. Ook gegevens over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw speurwerk vindt bij uw onderzoek slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bron kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Hellebrekers

overleden Hellebrekers
Grafstenen van overleden Hellebrekers familieleden geven veel informatie voor genealogisch onderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe deze persoon Hellebrekers dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Wie heet er nog meer Hellebrekers?

Wie heten er nog meer Hellebrekers? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Hellebrekers
Wie heet er nog meer Hellebrekers? Speur onbekende achternaamgenoten op, op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis Hellebrekers
Hoe leefde Hellebrekers vroeger? Het bekende schilderij van Brueghel toont hoe mensen vroeger leefden.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Bibliografie Hellebrekers
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Hellebrekers voorkomt in de geschiedenis.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Hellebrekers, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Hellebrekers in het Nationaal Archief.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

Historische archieven

De regionale archieven hebben een schat aan gegevens om een stamboom mee op te zetten. Kijk op internet of ga er langs om informatie over uw familie op te zoeken.

Regionale archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen.

informatie Hellebrekers
Vind ook informatie over familie Hellebrekers in de historische archieven.

Vastleggen van alle stamboomgegevens

Wanneer u even druk bent met stamboomonderzoek naar de familie Hellebrekers ziet u wellicht snel door de bomen het bos niet meer. Er is zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het opslaan van alle gegevens, en hun verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige programma's zijn gratis. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u gegevens uitwisselen tussen verschillende genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Boeken stamboomonderzoek naar familie

Ook in de boekenwinkel zijn veel aanwijzingen te vinden hoe men de stamboom van Hellebrekers kan onderzoeken. Hier een aantal verwijzingen naar een paar van de beste online te verkrijgen boeken. De volgende boeken kunnen assisteren bij het stamboomonderzoek:

Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
 

Schrijfwijzen Hellebrekers?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Hellebrekers?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Hellebrekers. Zoek schrijfwijzen van Hellebrekers »

Wat betekent de naam Hellebrekers?

Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam gekozen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Hellebrekers vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Hellebrekers
Wat betekent Hellebrekers?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Hellebrekers. Zoek betekenis van Hellebrekers »

Ben ik familie van de "bekende" Hellebrekers?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Hellebrekers, de beruchte crimineel Hellebrekers, of filmster Hellebrekers? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde naam als een algemeen beroemd figuur wil niet zeggen dat u per se familie bent. Er zijn veel mensen die toevallig eenzelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen is dit niet onwaarschijnlijk.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de bekende persoon, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de algemeen beroemde figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u met recht stellen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de stamboom of genealogie van de beroemde Hellebrekers misschien al eens door iemand is onderzocht.


Lid van familie Hellebrekers ?
Maken beruchte bekendheden van vroeger ook deel uit van uw familie Hellebrekers?

Google eens op "stamboom Hellebrekers" of "genealogie Hellebrekers" - wellicht heeft een ander al eens stamboomonderzoek gedaan naar uw of andere familie Hellebrekers:

Waar komt de naam Hellebrekers vandaan?

De naam Hellebrekers bestaat al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut ziet u waar de naam Hellebrekers in Nederland of België veel gebruikt is - een sterke aanwijzing waar de naam van oorsprong vandaan komt. U kunt vervolgens in de gemeentearchieven van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer documenten van uw familie.


De naam Hellebrekers

De naam Hellebrekers: Wat is de herkomst van de naam Hellebrekers? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Hellebrekers (NL) »

België:
Zoek herkomst van Hellebrekers (BE) »

Is familie Hellebrekers van adel?

Veel onderzoekers krijgen deze vraag vroeg of laat wel eens voorgelegd: "Is mijn familie misschien ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Hellebrekers deel uit maakt van dit overzicht, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Hellebrekers. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Hoge Raad van Adel

Meer over de stamboom Hellebrekers

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar Hellebrekers? Bedenk dan het volgende:


stamboom Hellebrekers uitzoeken
Meer weten over Hellebrekers?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Akershoek | stamboom Aalbersberg | stamboom Bessem | stamboom Van Aartsen | stamboom Appiah