de bronnen voor

Stamboom Esselbrugge


De online bronnen voor stamboom Esselbrugge
Benieuwd naar de stamboom van familie Esselbrugge? Begin hieronder met een overzicht van aanpak voor de stamboom van uw familie. De links op deze pagina zijn geschikt gemaakt voor uw familie.
Tip: naast de tips op deze website, kijk eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin van stamboom Esselbrugge in 5 minuten


Het begin van stamboom Esselbrugge is in de basis erg eenvoudig. U start de stamboom namelijk bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Noteer van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat het begin van uw stamboomonderzoek zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Esselbrugge
Uw stamboom maken Esselbrugge

Stamboomonderzoek naar Esselbrugge - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie Esselbrugge hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieleden - en zelfs anderen die ook interesse hebben in familie Esselbrugge.

Op deze site vindt u veel tips, bronnen en aanwijzingen voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Esselbrugge, zodat u zo snel mogelijk bruikbare resultaten kunt vinden - specifiek voor de stamboom Esselbrugge.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar Esselbrugge uitvoeren.

Stamboomonderzoek Esselbrugge
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Esselbrugge

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Esselbrugge
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Esselbrugge

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

NB: Zaken om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Esselbrugge is het van belang om rekening te houden met de volgende punten.

 • Een identieke (achter)naam Esselbrugge betekent niet automatisch dat er een verwantschap is (met andere woorden: dat het familie is). Controleer gegevens immer met originele bronnen en zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens mogelijk fouten zijn gekomen (door onleesbaarheid, schrijffouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de brondocumenten zelf en probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Leg vast waar u data gevonden heeft, zodat u het kunt (her)controleren.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Esselbrugge zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bronnen om copyright discussies te voorkomen EN daarnaast om direct de betrouwbaarheid van de data te controleren.


Esselbrugge online
Informatie over Esselbrugge online ontdekt? Check de oorspronkelijke bronnen.

Online informatie voor Stamboom Esselbrugge

Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw voorouders op internet te vinden zijn?Let op: weet dat data van anderen incorrect en onvolledig kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Esselbrugge
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Esselbrugge

Eenvoudig informatie vinden voor familie Esselbrugge? Vind resultaat op deze sites:

 • Archieven Esselbrugge
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • FamilySearch.org Esselbrugge
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Esselbrugge.

 • MyHeritage.com Esselbrugge
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Esselbrugge.
 • CBG Esselbrugge
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Esselbrugge".

 • WieWasWie Esselbrugge
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Esselbrugge".

De stamboom verder laten groeien

Ga steeds verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Esselbrugge. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Esselbrugge: dit is stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Esselbrugge: dit is onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Esselbrugge: dit betreft onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Esselbrugge: dit is stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van de achternaam Esselbrugge te vinden, de stamvader Esselbrugge en daarnaast dikwijls ook de beroepen van de voorvaders.

De stamreeks Esselbrugge geeft een goed begin voor alle andere typen genealogisch onderzoek naar de stamboom Esselbrugge.stamvader Esselbrugge
Stamvader Esselbrugge is de naamgever van de familie Esselbrugge


stamreeks Esselbrugge
kwartierstaat Esselbrugge
genealogie Esselbrugge
parenteel Esselbrugge

Ben ik familie van de "bekende" Esselbrugge?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Esselbrugge, de beruchte crimineel Esselbrugge, of moviestar Esselbrugge? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde achternaam als een algemeen bekend figuur wil niet zeggen dat u per se familie bent. Er zijn veel mensen die per toeval dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen is dit waarschijnlijk.

Om uit te vinden of u familie bent van de bekende persoon, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de beroemde persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u met recht stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de genealogie van de beroemde Esselbrugge wellicht al eens door iemand is onderzocht.


Lid van familie Esselbrugge ?
Maken beruchte bekendheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Esselbrugge?

Google eens op "stamboom Esselbrugge" of "genealogie Esselbrugge" - wellicht heeft een ander al eens stamboomonderzoek gedaan naar familie Esselbrugge:

Wie heet er nog meer Esselbrugge?

Wie heeft nog meer de naam Esselbrugge? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw onderzoek.


meer familie Esselbrugge
Wie heet er ook Esselbrugge? Speur bekende of onbekende familieleden op, op Facebook.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Terug in de geschiedenis Esselbrugge

Wanneer u al wat data van familieleden hebt ontdekt, kunt u altijd verder terug in het verleden. Ook gegevens over overleden Esselbrugge-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw speurwerk vindt bij uw onderzoek slim vast, zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Esselbrugge

overleden Esselbrugge
Informatie over overleden Esselbrugge familieleden geven veel gegevens voor stamboomonderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te waaraan deze persoon Esselbrugge dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Waar komt de familienaam Esselbrugge vandaan?

De naam Esselbrugge bestaat zeker al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een klik op de kaart van het Meertens instituut ziet u waar Esselbrugge in Nederland of België veel gebruikt is - veel gebruik is een aanwijzing waar de naam ook oorspronkelijk vandaan komt. U kunt dan in gemeentearchieven van die gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Esselbrugge

De naam Esselbrugge: Maar waar komt de naam Esselbrugge nu vandaan? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Esselbrugge (NL) »

België:
Zoek herkomst van Esselbrugge (BE) »

Heeft de familie Esselbrugge een familiewapen?

U kunt in de bekende archievenopzoeken of er een familiewapen voor Esselbrugge te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Esselbrugge die alleen mag gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Esselbrugge bekend?

Zoek naar familiewapen "Esselbrugge"

Kunt u geen familiewapen van Esselbrugge vinden, wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u kiezen voor: een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is toegestaan een familiewapen maken. Het familiewapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldicus te raadplegen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Esselbrugge laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Esselbrugge, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm afgebeeld. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Wat betekent de naam Esselbrugge?

Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam gekozen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Esselbrugge vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Esselbrugge
Wat betekent Esselbrugge?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Esselbrugge. Zoek betekenis van Esselbrugge »

Nog meer bronnen voor de stamboom Esselbrugge

U zoekt extra ideeën om meer te weten te komen over familie Esselbrugge? Raadpleeg eens de volgende links:


bronnen stamboom Esselbrugge
Lees meer over stamboomononderzoek naar Esselbrugge

Vastleggen van alle stamboomdata

Er is vaak veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle data.

Er bestaan diverse genealogische programma's om te assisteren. Sommige zijn gratis. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let er bij een programma op dat het programma ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u data uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Historische archieven

De historische archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om een stamboom mee te verrijken. Kijk online om meer gegevens over familie te acherhalen.

Een greep uit de regionale historische archieven:

Naast bovenstaande archieven hebben gemeenten of steden zelf vaak ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen.

informatie Esselbrugge
Vind ook informatie over familie Esselbrugge in de regionale archieven.

Schrijfwijzen Esselbrugge?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Esselbrugge?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Esselbrugge. Zoek schrijfwijzen van Esselbrugge »

Boeken familieonderzoek naar Esselbrugge

Niet alleen online, maar ook in de boekhandel zijn veel bronnen te vinden hoe men de genealogie van Esselbrugge kan opstellen. Hier een verwijzing naar enkele van de beste online te verkrijgen genealogische naslagwerkenvoor de startende en gevorderderde genelogisch onderzoeker. Deze boeken zijn online te bestellen en kunnen assisteren bij stamboomonderzoek naar Esselbrugge:

Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk ook eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen.

geschiedenis Esselbrugge
Hoe leefde Esselbrugge in het verleden? Het beroemde schilderij van Brueghel toont hoe mensen in de middeleeuwen leefden.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Esselbrugge in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Esselbrugge.

 • Krantenartikelen waarin Esselbrugge voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Bibliografie Esselbrugge
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Esselbrugge voorkomt in de geschiedenis.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Esselbrugge, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

Geef de familiegeschiedenis Esselbrugge kleur

Genealogisch onderzoek geeft alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Esselbrugge
 • Bezoek het lokale museum


Vind andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Esselbrugge:

Is familie Esselbrugge van adel?

Veel onderzoekers krijgen de vraag vroeg of laat wel eens voor: "Is mijn familie ook van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel kan, van laag naar hoog, de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Esselbrugge deel uit maakt van dit overzicht, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Esselbrugge. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Nederlandse adelijke families

Meer weten over stamboom Esselbrugge

Meer hulp nodig bij uw stamboomonderzoek naar Esselbrugge? Overweeg dan het volgende:


stamboom Esselbrugge uitzoeken
Meer weten over de stamboomvan familie Esselbrugge?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Agterhof | stamboom Van den Abbeelen | stamboom Van Aarssen | stamboom Alken | stamboom Agerbeek