de online bronnen voor

Stamboom Eppenga


De beste online bronnen voor stamboom Eppenga
Benieuwd naar de stamboom van familie Eppenga? Begin hier met de genelaogie van uw familie. De bronnen zijn geschikt gemaakt voor Eppenga.
Suggestie: naast de online verwijzingen op deze website, kijk eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start stamboom Eppenga in 5 minuten


Het starten met de stamboom Eppenga is in de basis heel eenvoudig. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en uw (bekende) familie.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat de start van uw stamboom zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Eppenga
Uw stamboom maken Eppenga

Stamboomonderzoek naar Eppenga - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Eppenga hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieleden - en zelfs anderen die ook onderzoek doen naar Eppenga.

Op deze website vindt u veel tips, bronnen voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Eppenga, zodat u snel bruikbare resultaten zult vinden voor stamboom Eppenga.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u snel verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Eppenga voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Eppenga
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Eppenga

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familieverleden te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Eppenga
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Eppenga

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Eppenga

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom online te vinden zijn?Let op: merk op dat gegevens van derden onjuist en onvolledig kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen.

Controleer met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Eppenga
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Eppenga

Snel veel informatie vinden voor de familie Eppenga? Vind direct resultaat op deze sites:

 • CBG Eppenga
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Eppenga".

 • WieWasWie Eppenga
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Eppenga".

 • MyHeritage.com Eppenga
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Eppenga.
 • Zoek "Eppenga" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • FamilySearch.org Eppenga
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Eppenga.

 • Archieven Eppenga
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

De stamboom Eppenga meer laten groeien

U wilt de stamboom steeds meer laten groeien? Ga steeds verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Eppenga. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks Eppenga: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Eppenga: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Eppenga: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Eppenga: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van de achternaam Eppenga te vinden, de stamvader Eppenga en daarnaast vaak ook de beroepen van de voorvaders.

De stamreeks Eppenga geeft een goed begin voor alle andere typen genealogisch onderzoek naar Eppenga.stamvader Eppenga
Stamvader Eppenga is de naamgever van de familie Eppenga


stamreeks Eppenga
kwartierstaat Eppenga
genealogie Eppenga
parenteel Eppenga

Let op: Om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Eppenga is het van belang om altijd rekening te houden met de volgende punten.

 • Een identieke naam Eppenga betekent niet automatisch dat er een bloedband bestaat (met andere woorden: dat het familie betreft). Controleer gegevens immer met originele (zo mogelijke officiele) bronnen en indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens mogelijk onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de brondocumenten zelf en probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Houd altijd bij waar u bepaalde gegevens gevonden heeft. Zodat u het altijd kunt terugvinden.
 • (Delen van) andermans genealogische onderzoeken naar Eppenga zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bron om copyright issues te omzeilen en daarnaast om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te vast te stellen.


Eppenga online
Gegevens van Eppenga online ontdekt? Controleer de bronnen.

Terug in de geschiedenis Eppenga

Ook gegevens over overleden Eppenga-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw speurwerk vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast, zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn vaak te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Eppenga

overleden Eppenga
Grafstenen van overleden Eppenga familieleden geven veel gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te waaraan deze persoon Eppenga dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Naslagwerken voor familieonderzoek familie Eppenga

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn tips te vinden hoe men de stamboom van Eppenga kan opstellen. Hierbij een verwijzing naar enkele van de beste naslagwerkenvoor de startende genelogisch onderzoeker. De volgende boeken zijn via internet te koop en kunnen assisteren bij stamboomonderzoek naar familie:

Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
 

Software

Er is bij onderzoek vaak zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het vastleggen van alle data, en de onderlinge verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te assisteren. Sommige programma's zijn gratis. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u data uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Waar komt de naam Eppenga vandaan?

De naam Eppenga bestaat zeker al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut kunt u zien waar Eppenga in Nederland of België veel gebruikt is - veel gebruik geeft een aanwijzing waar de naam van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel informatie over familieleden kunt traceren. U kunt dan in gemeentearchieven van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Eppenga

De naam Eppenga: Wat is de herkomst van Eppenga? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Eppenga (NL) »

België:
Zoek herkomst van Eppenga (BE) »

Nog meer bronnen voor stamboomonderzoek Eppenga

U zoekt extra bronnen om meer te weten te komen over de stamboom van familie Eppenga? Kijk dan eens bij de volgende bronnen:


bronnen stamboom Eppenga
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Eppenga

Ben ik familie van de "bekende" Eppenga?

Heeft u dezelfde naam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Eppenga, de beruchte boef Eppenga, of moviestar Eppenga? Dat wil niet zeggen dat u per definitie familie bent.

Dezelfde naam als een bekend persoon wil niet betekenen dat u altijd familie bent. Er zijn heel veel mensen die toevalligerwijze eenzelfde achternaam hebben.

Om uit te vinden of u familie bent van de beroemde figuur, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de beroemde figuur. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u met recht stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de genealogie van de bekende Eppenga wellicht al eens is uitgeplozen.


Lid van familie Eppenga ?
Maken beruchte beroemdheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Eppenga?

Google eens op "stamboom Eppenga" of "genealogie Eppenga" - wellicht heeft iemand anders al eens stamboomonderzoek gedaan naar uw familie Eppenga:

Geef de familiegeschiedenis Eppenga kleur

Genealogisch onderzoek geeft alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Eppenga
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Eppenga:

Wie heet er nog meer Eppenga?

Wie heten er ook Eppenga? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Eppenga
Wie heet er ook Eppenga? Speur bekende of onbekende achternaamdragers op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Schrijfwijzen Eppenga?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Eppenga?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Eppenga. Zoek schrijfwijzen van Eppenga »

Heeft de familie Eppenga een familiewapen?

U kunt in de bekende archievenspeuren of er een familiewapen voor Eppenga te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Eppenga die alleen mag gebruiken indien u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Eppenga bekend?

Zoek naar familiewapen "Eppenga"

Kunt u geen familiewapen voor Eppenga vinden, wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldisch expert te raadplegen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Eppenga laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse delen. Hieronder staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Eppenga, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Wat betekent de naam Eppenga?

Wat betekent de naam Eppenga? Uw voorouders hebben een naam aangenomengenoemd. Waar is de naam Eppenga vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Eppenga
Wat betekent Eppenga?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Eppenga. Zoek betekenis van Eppenga »

Historische archieven

De regionale archieven hebben een schat aan gegevens om een stamboomonderzoek mee te verrijken. Kijk op internet of ga er langs om meer gegevens over uw familieleden op te speuren.

Een greep uit de regionale historische archieven:

Naast regionale archieven hebben gemeenten zelf vaak ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Eppenga
Vind nog meer informatie over familie Eppenga in de lokale archieven.

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis. Mooi om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Eppenga
Hoe leefde Eppenga in het verleden? Het beroemde schilderij van Brueghel toont een groot aantal middeleeuwse beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Eppenga, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Bibliografie Eppenga
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Eppenga voorkomt in de geschiedenis.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Eppenga in het Nationaal Archief.

 • Krantenartikelen waarin Eppenga voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Eppenga in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Eppenga.

Is familie Eppenga van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen deze vraag vroeg of laat wel voorgelegd: "Is mijn familie van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Eppenga deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Eppenga. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Aavullende informatie voor de stamboom Eppenga

Meer hulp nodig bij uw stamboomonderzoek naar Eppenga? Overweeg dan het volgende eens:


stamboom Eppenga uitzoeken
Meer weten over van familie Eppenga?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Adriaansz | stamboom Adriaansens | stamboom Aloserij | stamboom Andriese | stamboom Abbassi