de bronnen

Stamboom Ekkel


Overzicht van de beste bronnen en gegevens voor stamboom Ekkel
Onderzoek doen naar familie Ekkel? Begin hier met de genelaogie van uw familie. De bronnen zijn gepersonaliseerd voor Ekkel.
Tip: naast de bronnen op deze website, is dit een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start uw stamboom Ekkel in 5 minuten


Het starten met stamboom Ekkel is eigenlijk erg simpel. U start de stamboom namelijk bij u zelf - en uw (bekende) familie.

Noteer van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Ekkel
De stamboom maken Ekkel

Stamboomonderzoek naar Ekkel - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Ekkel hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieleden - en zelfs anderen die ook interesse hebben in familie Ekkel.

Op deze website vindt u veel tips voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Ekkel.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u snel verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Ekkel uitvoeren.

Stamboomonderzoek Ekkel
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Ekkel

Sommige families vinden het mooi hun familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Ekkel
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Ekkel

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Let op: Zaken om rekening mee te houden

Bij stamboomonderzoek naar Ekkel is het belangrijk om altijd rekening te houden met de volgende punten.

 • Een identieke achternaam Ekkel betekent niet vanzelf dat er een bloedband is (m.a.w. dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens altijd met originele bronnen en indien mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens mogelijk onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijf- of typfouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Leg vast waar u data ontdekt hebt. Zodat u het kunt (her)controleren.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Ekkel zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bron om auteursrechtelijke issues te voorkomen EN om de betrouwbaarheid van de data te controleren.


Ekkel online
Informatie over Ekkel online gevonden? Check altijd de bronnen.

Online informatie voor Stamboom Ekkel

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Ekkel. Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw voorouders op internet te zoeken zijn?Let op: onthoud dat data van anderen incorrect kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Controleer met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Ekkel
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Ekkel

Snel gegevens vinden voor familie Ekkel? Vind direct resultaat op de volgende sites:

 • FamilySearch.org Ekkel
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Ekkel.

 • CBG Ekkel
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Ekkel".

 • WieWasWie Ekkel
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Ekkel".

 • Archieven Ekkel
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • MyHeritage.com Ekkel
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Ekkel.

De stamboom steeds verder uitzoeken

Ga steeds verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Ekkel. Kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen stamboomonderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Ekkel: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Ekkel: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Ekkel: onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Ekkel: dit is stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van de naam Ekkel te vinden, de stamvader Ekkel en daarnaast dikwijls ook de beroepen van de diverse voorouders.

De stamreeks Ekkel geeft een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek.stamvader Ekkel
Stamvader Ekkel is de naamgever van de familie Ekkel


stamreeks Ekkel
kwartierstaat Ekkel
genealogie Ekkel
parenteel Ekkel

Historische archieven

De historische archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om uw stamboomonderzoek mee te verrijken. Kijk online om gegevens over familieleden te vinden.

Regionale archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten zelf ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Ekkel
Vind ook informatie over familie Ekkel in de archieven.

Schrijfwijzen Ekkel?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Ekkel?

Bovendien wordt soms dezelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Ekkel. Zoek schrijfwijzen van Ekkel »

Stamboom Programmatuur

Er is bij stamboomonderzoek vaak zoveel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle data.

Er bestaan diverse genealogische programma's om te assisteren. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let bij een programma op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u data uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Wat is de oorsprong van Ekkel?

De naam Ekkel bestaat mogelijk al honderden jaren. Waar komt de naam vandaan? Via een klik op de kaart van het Meertens instituut kunt u zien waar de naam Ekkel in Nederland of België veel gebruikt is - een sterke aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u vermoedelijk veel familieleden kunt traceren. U kunt dan in gemeentearchieven van die gemeenten verder zoeken naar meer documenten van uw familie.


De naam Ekkel

De naam Ekkel: Wat is de herkomst van de naam Ekkel? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Ekkel (NL) »

België:
Zoek herkomst van Ekkel (BE) »

Wat betekent de naam Ekkel?

Wat betekent uw naam Ekkel? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. Waar is de naam Ekkel op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Ekkel
Wat betekent Ekkel?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Ekkel. Zoek betekenis van Ekkel »

Terug in de geschiedenis Ekkel

Ook informatie over overleden Ekkel-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u tijdens uw onderzoek vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bron kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn vaak te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is.

Deze gegevens kunnen helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Ekkel

overleden Ekkel
Informatie over overleden Ekkel familieleden geven veel aanvullende gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe het familielid Ekkel dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw stamboomonderzoek te valideren.

Heeft de familie Ekkel een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Ekkel die alleen kunt gebruiken indien u echt in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen Ekkel oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Ekkel bekend?

Zoek naar familiewapen "Ekkel"

Kunt u geen familiewapen Ekkel vinden, wil dat nog niet zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u kiezen voor: een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is toegestaan een familiewapen maken. Het familiewapen moet voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldicus te raadplegen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Ekkel laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse delen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Ekkel, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het kan dus verschillen binnen een familie. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Wie heet er nog meer Ekkel?

Wie heeft nog meer de naam Ekkel? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Ekkel
Wie heet er ook Ekkel? Tip: Speur bekende of onbekende achternaamgenoten op, op Online Sociale Netwerken.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Geef de familiegeschiedenis Ekkel kleur

Genealogisch onderzoek geeft alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële archieven. Hier een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Ekkel
 • Bezoek een lokaal museum


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met onderzoek naar familie Ekkel:

Naslagwerken familieonderzoek familie

Niet alleen online, maar ook in de boekhandel zijn bronnen te vinden hoe men de genealogie van familie Ekkel kan onderzoeken. Hierbij een aantal verwijzingen naar een paar van de beste genealogische boeken. Deze boeken zijn online te koop en kunnen helpen bij het familieonderzoek:

Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Aanvullende ideeën

U zoekt extra bronnen om meer te weten te komen over de stamboom van familie Ekkel? Raadpleeg dan eens de volgende links:


bronnen stamboom Ekkel
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Ekkel

Ben ik familie van de "bekende" Ekkel?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende of historische Nederlander, bekende familie Ekkel, de beruchte boef Ekkel, of filmster Ekkel? Dat wil niet zeggen dat u per sefamilie bent.

Dezelfde naam als een bekend persoon wil niet zeggen dat u altijd familie bent. Er zijn heel veel personen die dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de bekende figuur, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de beroemde persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u daadwerkelijk stellen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u wellicht hebt, is dat de stamboom of genealogie van de bekende Ekkel misschien al eens is uitgeplozen.


Lid van familie Ekkel ?
Maken beruchte personen uit het verleden ook deel uit van uw familie Ekkel?

 • Biografisch Portaal Ekkel
  De website van Biografisch Portaal geeft informatie over kopstukken en andere opzienbarende figuren uit de Nederlandse geschiedenis.

 • "Ekkel" op Wikipedia zoeken
  Zoek of Ekkel voorkomt op Wikipedia (als bekend persoon of andere verwijzing)

Google eens op "stamboom Ekkel" of "genealogie Ekkel" - wellicht heeft iemand anders al eens stamboomonderzoek gedaan naar uw familie Ekkel:

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Mooi om uw familieverleden beeld en kleur te geven.

geschiedenis Ekkel
Hoe leefde Ekkel vroeger? Het beroemde kunstwerk van Brueghel toont vele historische beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Krantenartikelen waarin Ekkel voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Ekkel, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Ekkel in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Ekkel.

 • Bibliografie Ekkel
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Ekkel voorkomt in de geschiedenis.

Is familie Ekkel van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen deze vraag vroeg of laat wel voorgelegd: "Is mijn familie of een voorouder wellicht ook van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel mag de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Ekkel deel uit maakt van dit overzicht, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Ekkel. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De adelijke families

Meer over de stamboom Ekkel

Meer hulp nodig bij uw stamboomonderzoek Ekkel? Bedenk dan het volgende:


stamboom Ekkel uitzoeken
Meer weten over de stamboomvan familie Ekkel?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Dankers | stamboom Frenken | stamboom Oostra | stamboom Beukema | stamboom Van Baaren