de beste online bronnen voor

Stamboom Douwenga


De bronnen voor stamboom Douwenga
Benieuwd naar de stamboom van familie Douwenga? Begin hieronder met de genelaogie van uw familie. De bronnen zijn specifiek voor Douwenga.
Tip: naast de online bronnen op deze website, raadpleeg ook eens:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start stamboom Douwenga in 5 minuten


Het begin van de stamboom Douwenga is in de basis erg eenvoudig. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Douwenga
Uw stamboom maken Douwenga

Stamboomonderzoek naar Douwenga - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie Douwenga hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Douwenga.

Op deze website vindt u veel tips, bronnen voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Douwenga.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar Douwenga voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Douwenga
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Douwenga

Sommige families vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Douwenga
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Douwenga

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek Douwenga. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Stamboom Douwenga meer uitzoeken

U wilt stamboom verder laten groeien? Ga verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Douwenga. Kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Douwenga: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Douwenga: dit is stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Douwenga: onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Douwenga: dit is stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van de achternaam Douwenga te vinden, de stamvader Douwenga en tegelijk vaak ook de beroepen van de voorouders.

De stamreeks Douwenga geeft een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek.stamvader Douwenga
Stamvader Douwenga is de naamgever van de familie Douwenga


stamreeks Douwenga
kwartierstaat Douwenga
genealogie Douwenga
parenteel Douwenga

Waarschuwing: Zaken om in de gaten te houden

Bij stamboomonderzoek naar Douwenga is het van belang om rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Een identieke naam Douwenga betekent niet vanzelf dat er een bloedband bestaat (met andere woorden: dat het familie betreft). Controleer gegevens immer met originele bronnen en indien mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens mogelijk veel onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de brondocumenten zelf en probeer feiten te cross-checken.
 • Houd bij waar u gegevens gevonden heeft. Zodat u het altijd kunt (her)controleren.
 • (Delen van) andermans genealogische onderzoeken naar Douwenga zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Gebruik altijd de originele bron om auteursrechtelijke discussies te omzeilen en daarnaast om direct de betrouwbaarheid van de data te vast te stellen.


Douwenga online
Informatie over Douwenga online ontdekt? Check altijd de bronnen.

Online informatie voor Stamboom Douwenga

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Douwenga. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom eenvoudig op internet te vinden zijn?Let op: weet dat gegevens van anderen onjuist kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Douwenga langzamerhand uit.


familie Douwenga
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Douwenga

Snel gegevens vinden voor de familie Douwenga? Vind resultaat op de volgende sites:

 • Zoek "Douwenga" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • FamilySearch.org Douwenga
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Douwenga.

 • Archieven Douwenga
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • WieWasWie Douwenga
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Douwenga".

 • CBG Douwenga
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Douwenga".

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familieleden in de tijd? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen.

geschiedenis Douwenga
Hoe leefde Douwenga in het verleden? Het beroemde kunstwerk van Brueghel laat via uitgebeelde gezegden zien hoe mensen in het verleden leefden en werkten.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Douwenga in het Nationaal Archief.

 • Krantenartikelen waarin Douwenga voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Douwenga in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Douwenga.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Douwenga, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

Heeft de familie Douwenga een familiewapen?

U kunt in bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) opzoeken of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Douwenga die alleen kunt gebruiken als u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Douwenga bekend?

Zoek naar familiewapen "Douwenga"

Kunt u geen familiewapen van Douwenga vinden, wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Douwenga laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit verschillende delen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Douwenga, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het kan dus verschillen binnen een familie. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Ben ik familie van de "bekende" Douwenga?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende of historische Nederlander, bekende familie Douwenga, de beruchte crimineel Douwenga, of filmster Douwenga? U hoeft niet familie te zijn.

Dezelfde achternaam als een algemeen beroemd figuur wil niet betekenen dat u altijd familie bent. Er zijn heel veel mensen die per toeval eenzelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de beroemde persoon, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de bekende figuur. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u met recht zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de stamboom of genealogie van de beroemde Douwenga misschien al eens is uitgezocht.


Lid van familie Douwenga ?
Maken bekende of beruchte bekendheden van vroeger ook deel uit van uw familie Douwenga?

Google eens op "stamboom Douwenga" of "genealogie Douwenga" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar familie Douwenga:

Geef de familiegeschiedenis Douwenga kleur

Stamboomonderzoek geeft alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats woonde de persoon? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier zijn een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Douwenga
 • Bezoek het lokale museum


Vind andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met onderzoek naar familie Douwenga:

Terug in de geschiedenis Douwenga

Ook informatie over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u onderweg vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bron kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is.

Deze gegevens kunnen helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Douwenga

overleden Douwenga
Grafstenen van overleden Douwenga familieleden geven veel aanvullende informatie voor stamboomonderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te waaraan deze persoon Douwenga dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Wat betekent de naam Douwenga?

Wat betekent de naam Douwenga? Uw voorouders hebben een naam gekozengenoemd. Waar is de naam Douwenga vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Douwenga
Wat betekent Douwenga?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Douwenga. Zoek betekenis van Douwenga »

Waar komt de naam Douwenga vandaan?

De naam Douwenga bestaat mogelijk al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart kunt u zien waar Douwenga in Nederland of België veel gebruikt wordt - een sterke aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. U kunt vervolgens in gemeentebibliotheken van de betreffende gemeenten verder zoeken naar documenten van uw familie.


De naam Douwenga

De naam Douwenga: Maar waar komt Douwenga vandaan? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Douwenga (NL) »

België:
Zoek herkomst van Douwenga (BE) »

Wie heet er nog meer Douwenga?

Wie heeft nog meer de achternaam Douwenga? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Douwenga
Wie heet er ook Douwenga? Zoek bekende of onbekende naamdragers op Facebook.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Schrijfwijzen Douwenga?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Douwenga?


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Douwenga. Zoek schrijfwijzen van Douwenga »

Boeken voor stamboomonderzoek familie

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn bronnen te vinden hoe men de stamboom van familie Douwenga kan onderzoeken. Hierbij een verwijzing naar een paar van de beste boekenvoor de beginnende en gevorderderde genelogisch onderzoeker. Deze boeken kunnen behulpzaam zijn bij het genealogisch onderzoek familie:

Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
 

Historische archieven

De regionale archieven hebben een schat aan informatie om een stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk op internet of ga er langs om informatie over familieleden op te speuren.

Een greep uit de regionale historische archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Douwenga
Vind nog meer informatie over familie Douwenga in de historische archieven.

Stamboom Programmatuur

Er is bij onderzoek veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te assisteren. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let bij een programma op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u data uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Extra bronnen voor stamboomonderzoek Douwenga

U zoekt nog meer ideeën voor familie Douwenga? Kijk dan eens bij de volgende links:


bronnen stamboom Douwenga
Lees meer over stamboomononderzoek naar Douwenga

Is familie Douwenga van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen deze vraag vroeg of laat wel voorgelegd: "Is mijn familie misschien ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Douwenga deel uit maakt van dit overzicht, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Douwenga. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Nederlandse adelijke families

Aavullende input voor stamboom Douwenga

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Douwenga? Overweeg dan het volgende:


stamboom Douwenga uitzoeken
Meer weten over Douwenga?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Akster | stamboom Abbo | stamboom Adhin | stamboom Acheampong | stamboom Allewijn