de online bronnen voor

Stamboom Don


Overzicht van de bronnen voor stamboom Don
Benieuwd naar de stamboom van familie Don? Begin hieronder met een overzicht van aanpak en bronnen voor de genelaogie van familie Don. De bronnen op deze webpage zijn geschikt gemaakt voor uw familie.
Suggestie: naast de online tips op deze website, is dit ook een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin uw stamboom Don in 5 minuten


Het starten met de stamboom Don is eigenlijk heel eenvoudig. U start de stamboom namelijk bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Schrijf op van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat het begin van uw stamboom zorgvuldig en zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Don
De stamboom maken Don

Stamboomonderzoek naar Don - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Don hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Don.

Op deze site vindt u veel tips, bronnen en aanwijzingen voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste links zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Don, zodat u snel bruikbare resultaten kunt vinden - specifiek voor stamboom Don.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Don uitvoeren.

Stamboomonderzoek Don
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Don

Sommige families vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familieverleden te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Don
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Don

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Zaken om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van stamboomonderzoek naar Don is het van belang om rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Eenzelfde naam Don betekent niet vanzelf dat er een bloedband bestaat (m.a.w. dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens immer met originele bronnen, indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens veel onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijf- of typfouten, incorrect onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de bronnen zelf en probeer feiten te cross-checken.
 • Leg vast waar u data ontdekt heeft, zodat u het altijd kunt controleren.
 • Andermans stamboomonderzoeken naar Don zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bron om copyright discussies te voorkomen en om de betrouwbaarheid van de data te verifieren.


Don online
Informatie over Don online ontdekt? Check de bronnen.

De stamboom steeds verder uitzoeken

Ga verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar Don. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek te doen:

 • stamreeks Don: dit is stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Don: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Don: dit betreft onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Don: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van de achternaam Don te vinden, de stamvader Don en daarnaast dikwijls ook de beroepen van de voorouders. Soms stuit mee daarmee ook op een familiewapen Don.

De stamreeks Don geeft ook een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek naar de stamboom Don.stamvader Don
Stamvader Don is de naamgever van de familie Don


stamreeks Don
kwartierstaat Don
genealogie Don
parenteel Don

Online informatie voor Stamboom Don

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Don. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom op internet te vinden zijn?Let op: onthoud dat data van derden incorrect kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Don
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Don

Eenvoudig informatie vinden voor de familie Don? Zoek resultaat op deze websites:

 • WieWasWie Don
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Don".

 • CBG Don
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Don".

 • FamilySearch.org Don
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Don.

 • Zoek "Don" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • Archieven Don
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

Aanvullende ideeën

U zoekt extra ideeën om meer te weten te komen over familie Don? Kijk eens bij de volgende bronnen:


bronnen stamboom Don
Lees meer over stamboomononderzoek naar Don

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Mooi om uw familieverleden beeld en kleur te geven.

geschiedenis Don
Hoe leefde Don vroeger? Het beroemde kunstwerk van Brueghel toont hoe mensen in het verleden leefden.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Don, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Krantenartikelen waarin Don voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Don in het Nationaal Archief.

 • Don in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Don.

Boeken stamboomonderzoek Don

Ook in de boekhandel zijn aanwijzingen te vinden hoe men de genealogie van Don kan opstellen. Hierbij een aantal verwijzingen naar enkele van de beste online te verkrijgen naslagwerken. De volgende boeken zijn via internet te koop en kunnen assisteren bij stamboomonderzoek familie Don:

Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
 

Wat betekent de naam Don?

Wat betekent de naam Don? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Don op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Don
Wat betekent Don?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Don. Zoek betekenis van Don »

Wie heet er nog meer Don?

Wie heten er ook Don? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw onderzoek.


meer familie Don
Wie heet er ook Don? Speur onbekende achternaamgenoten op, op Sociale Netwerken.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Stamboom Software

Er is bij onderzoek vaak zoveel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle data.

Er bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige programma's zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Wat is de oorsprong van de naam Don?

De naam Don bestaat zeker al honderden jaren. Waar komt de naam vandaan? Via een klik op de kaart van het Meertens instituut ziet u waar de naam Don in Nederland of België veel gebruikt is - een sterke aanwijzing waar de naam oorspronkelijk vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u vermoedelijk veel informatie over familieleden zult vinden. U kunt dan in de gemeentearchieven van de betreffende gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam Don

De naam Don: Wat is de herkomst van Don? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Don (NL) »

België:
Zoek herkomst van Don (BE) »

Heeft de familie Don een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) opzoeken of er een familiewapen voor Don te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Don die alleen mag gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Don oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Don bekend?

Zoek naar familiewapen "Don"

Kunt u geen familiewapen van Don vinden, wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u kiezen voor: een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldisch expert in te schakelen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Don laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse delen. Hieronder staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Don, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Historische archieven

De archieven hebben een schat aan gegevens om uw stamboomonderzoek mee te verrijken. Kijk online of ga er langs om meer informatie over familie op te zoeken.

Een greep uit de regionale historische archieven:

Naast bovenstaande archieven hebben gemeenten of steden zelf vaak een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Don
Vind nog meer informatie over familie Don in de regionale archieven.

Ben ik familie van de "bekende" Don?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende of historische Nederlander, bekende familie Don, de beruchte boef Don, of filmster Don? U hoeft niet familie te zijn.

Dezelfde naam als een beroemd figuur wil niet betekenen dat u per se familie bent. Er zijn heel veel personen die per toeval eenzelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om uit te vinden of u familie bent van de beroemde persoon, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de beroemde figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u daadwerkelijk stellen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de stamboom of genealogie van de bekende Don wellicht al eens is onderzocht.


Lid van familie Don ?
Maken bekende of beruchte bekendheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Don?

 • Biografisch Portaal Don
  De site van Biografisch Portaal geeft informatie over kopstukken en opzienbarende figuren uit de Nederlandse geschiedenis.

 • "Don" op Wikipedia zoeken
  Zoek of Don voorkomt op Wikipedia (als bekend persoon of andere verwijzing)

Google eens op "stamboom Don" of "genealogie Don" - wellicht heeft een ander al eens onderzoek gedaan naar familie Don:

Terug in de geschiedenis Don

Wanneer u al wat gegevens van verwanten hebt gevonden, kunt u verder terug in het verleden. Ook gegevens over overleden Don-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u tijdens uw zoektocht vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast, zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Don

overleden Don
Grafstenen van overleden Don familieleden geven veel informatie voor stamboomonderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te hoe deze persoon Don dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw onderzoek te valideren.

Schrijfwijzen Don?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Don?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Don. Zoek schrijfwijzen van Don »

Geef de familiegeschiedenis Don kleur

Stamboomonderzoek geeft in de regel alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier zijn een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Don
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie
 • Bezoek een lokaal museum


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met onderzoek naar familie Don:

Is familie Don van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen deze vraag wel eens voorgelegd: "Is mijn familie of een voorouder wellicht van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Don deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Don. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Nederlandse adelijke families


stamboom Don uitzoeken
Meer weten over Don?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Van de Griendt | stamboom Geuze | stamboom Van Hengel | stamboom Van Herwaarden | stamboom Hellemons