de online bronnen

Stamboom Diepenhorst


De bronnen en gegevens voor stamboom Diepenhorst
Stamboomonderzoek doen naar uw familie Diepenhorst? Begin hier met de stamboom van uw familie. De links op deze webpage zijn specifiek voor familie Diepenhorst.
Suggestie: naast de tips op deze website, kijk eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin van uw stamboom Diepenhorst in 5 minuten


Het begin van stamboom Diepenhorst is eigenlijk heel eenvoudig. U start de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en uw (bekende) familie.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat het begin van uw stamboomonderzoek zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Diepenhorst
Uw stamboom maken Diepenhorst

Stamboomonderzoek naar Diepenhorst - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Diepenhorst hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieleden - en zelfs anderen die ook interesse hebben in familie Diepenhorst.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Diepenhorst.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Diepenhorst voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Diepenhorst
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Diepenhorst

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familieverleden te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Diepenhorst
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Diepenhorst

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek Diepenhorst. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van stamboomonderzoek naar Diepenhorst is het van belang om altijd rekening te houden met het volgende.

 • Eenzelfde naam Diepenhorst betekent niet automatisch dat er een verwantschap bestaat (m.a.w. dat het familie is). Controleer gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen en indien mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens mogelijk veel fouten zijn geslopen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf en probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Houd altijd bij waar u data ontdekt hebt, zodat u het kunt (her)controleren.
 • (Delen van) andermans genealogische onderzoeken naar Diepenhorst zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bron om copyright discussies te voorkomen EN ook om de betrouwbaarheid van de gegevens te controleren.


Diepenhorst online
Gegevens van Diepenhorst online ontdekt? Controleer altijd de bronnen.

De stamboom Diepenhorst steeds verder uitzoeken

U wilt de stamboom Diepenhorst verder laten groeien? Ga verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar Diepenhorst. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek te doen:

 • stamreeks Diepenhorst: onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Diepenhorst: dit is stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Diepenhorst: dit is stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Diepenhorst: dit betreft onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende onderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de start van achternaam Diepenhorst te vinden, de stamvader Diepenhorst en tegelijk dikwijls ook de beroepen van de voorouders.

De stamreeks Diepenhorst geeft ook een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek.stamvader Diepenhorst
Stamvader Diepenhorst is de naamgever van de familie Diepenhorst


stamreeks Diepenhorst
kwartierstaat Diepenhorst
genealogie Diepenhorst
parenteel Diepenhorst

Online informatie voor Stamboom Diepenhorst

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Diepenhorst. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom eenvoudig online te vinden zijn?Let op: wees er altijd op bedacht dat data van derden onjuist kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Controleer met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Diepenhorst langzamerhand uit.


familie Diepenhorst
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Diepenhorst

Eenvoudig informatie vinden voor familie Diepenhorst? Vind resultaat op deze sites:

 • Zoek "Diepenhorst" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • CBG Diepenhorst
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Diepenhorst".

 • FamilySearch.org Diepenhorst
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Diepenhorst.

 • Archieven Diepenhorst
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • MyHeritage.com Diepenhorst
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Diepenhorst.
 • WieWasWie Diepenhorst
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Diepenhorst".

Wat betekent de naam Diepenhorst?

Wat betekent de naam Diepenhorst? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Diepenhorst op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Diepenhorst
Wat betekent Diepenhorst?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Diepenhorst. Zoek betekenis van Diepenhorst »

Geef de familiegeschiedenis Diepenhorst kleur

Genealogisch onderzoek geeft vaak alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar namen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële archieven. Hier zijn een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Diepenhorst
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind ook andere genealogen die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Diepenhorst:

Boeken voor stamboomonderzoek naar familie

Ook in de boekhandel zijn veel tips te vinden hoe men de genealogie van Diepenhorst kan onderzoeken. Hierbij een verwijzing naar enkele van de beste online te verkrijgen boeken. Deze boeken zijn online te koop en kunnen assisteren bij genealogisch onderzoek:

Het grote familieboek
Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Schrijfwijzen Diepenhorst?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Diepenhorst?


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Diepenhorst. Zoek schrijfwijzen van Diepenhorst »

Wat is de oorsprong van Diepenhorst?

De naam Diepenhorst bestaat al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart van het Meertens instituut ziet u waar de naam Diepenhorst in Nederland of België veel gehanteerd wordt - veel gebruik is een sterke aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u vermoedelijk veel informatie over familieleden zult traceren. U kunt dan in gemeentebibliotheken van die gemeenten verder zoeken naar documenten van uw familie.


De naam Diepenhorst

De naam Diepenhorst: Maar waar komt Diepenhorst vandaan? Zoek de oorsprong op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Diepenhorst (NL) »

België:
Zoek herkomst van Diepenhorst (BE) »

Nog meer ideeën voor de stamboom Diepenhorst

U zoekt aanvullende ideeën voor de stamboom van familie Diepenhorst? Raadpleeg dan eens de volgende links:


bronnen stamboom Diepenhorst
Lees meer over stamboomononderzoek naar Diepenhorst

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis Diepenhorst
Hoe leefde Diepenhorst vroeger? Het bekende schilderij van Brueghel geeft een beeld hoe mensen vroeger leefden en werkten.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Diepenhorst in het Nationaal Archief.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Krantenartikelen waarin Diepenhorst voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Diepenhorst in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Diepenhorst.

 • Bibliografie Diepenhorst
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Diepenhorst voorkomt in de geschiedenis.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Diepenhorst, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

Stamboom Software

Er is bij onderzoek veel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het opslaan van alle gegevens, en de onderlinge verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te assisteren. Sommige programma's zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er bij een programma op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Historische archieven

De archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om een stamboomonderzoek mee te verrijken. Kijk online of ga er langs om informatie over uw familieleden te vinden.

Regionale historische archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten zelf ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen.

informatie Diepenhorst
Vind nog meer informatie over familie Diepenhorst in de regionale archieven.

Wie heet er nog meer Diepenhorst?

Wie heeft nog meer de naam Diepenhorst? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw onderzoek.


meer familie Diepenhorst
Wie heet er ook Diepenhorst? Tip: Zoek bekende of onbekende familieleden op Facebook.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Ben ik familie van de "bekende" Diepenhorst?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlander, bekende familie Diepenhorst, de beruchte crimineel Diepenhorst, of moviestar Diepenhorst? Dat wil niet zeggen dat u per sefamilie bent.

Dezelfde achternaam als een algemeen bekend persoon wil niet betekenen dat u per definitie familie bent. Er zijn veel mensen die toevallig dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen is dit waarschijnlijk.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de bekende figuur, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de algemeen beroemde figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u met recht stellen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de stamboom of genealogie van de bekende Diepenhorst wellicht al eens is uitgeplozen.


Lid van familie Diepenhorst ?
Maken beruchte figuren van vroeger ook deel uit van uw familie Diepenhorst?

Google eens op "stamboom Diepenhorst" of "genealogie Diepenhorst" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar uw familie Diepenhorst:

Terug in de geschiedenis Diepenhorst

Ook informatie over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt bij uw onderzoek slim vast, zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is.

Deze gegevens helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Diepenhorst

overleden Diepenhorst
Informatie over overleden Diepenhorst familieleden geven veel extra gegevens voor stamboomonderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te hoe het familielid Diepenhorst dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Heeft de familie Diepenhorst een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Diepenhorst die alleen kunt gebruiken als u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Diepenhorst bekend?

Zoek naar familiewapen "Diepenhorst"

Kunt u geen familiewapen Diepenhorst vinden, wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het familiewapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldisch expert te raadplegen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Diepenhorst laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse delen. Hierna staan de belangrijkste delen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Diepenhorst, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm. De helm is niet uniek en kan verschillen per afbeelding van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (een inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren - een kleur op de achterkant, en een (metaal)kleur aan de binnenkant (voering).

Is familie Diepenhorst van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen de vraag vroeg of laat wel eens gesteld: "Is mijn familie van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel kan, van laag naar hoog, de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Diepenhorst deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Diepenhorst. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Hoge Raad van Adel

Meer over stamboom Diepenhorst

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar Diepenhorst? Overweeg dan het volgende:


stamboom Diepenhorst uitzoeken
Meer weten over familie Diepenhorst?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Alphenaar | stamboom Baetsen | stamboom Van Beugen | stamboom Bluemink | stamboom Boekhoudt