de bronnen

Stamboom Dibbets


De bronnen voor stamboom Dibbets
Onderzoek doen naar uw familie Dibbets? Begin hieronder met een overzicht van aanpak voor de stamboom van uw familie Dibbets. De verwijzingen zijn zoveel mogelijk gepersonaliseerd voor Dibbets.
Tip: naast de online tips op deze website, is dit ook een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start uw stamboom Dibbets in 5 minuten


Het starten met stamboom Dibbets is eigenlijk heel eenvoudig. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Dibbets
Uw stamboom maken Dibbets

Stamboomonderzoek naar Dibbets - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Dibbets hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieleden - en zelfs anderen die ook onderzoek doen naar Dibbets.

Op deze website vindt u veel tips en aanwijzingen voor stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Dibbets.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Dibbets voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Dibbets
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Dibbets

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Dibbets
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Dibbets

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

NB: Om in de gaten te houden

Bij stamboomonderzoek naar Dibbets is het van belang om altijd rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Een identieke naam Dibbets betekent niet vanzelf dat er een verwantschap is (m.a.w. dat het familie betreft). Controleer gegevens immer met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, indien mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens mogelijk veel onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijffouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de brondocumenten zelf en probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Houd altijd bij waar u gegevens ontdekt hebt. Zodat u het kunt terugvinden.
 • (Delen van) andermans genealogische onderzoeken naar Dibbets zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bron om auteursrechtelijke issues te voorkomen en ook om direct de betrouwbaarheid van de data te controleren.


Dibbets online
Gegevens van Dibbets online gevonden? Controleer de bronnen.

Stamboom steeds verder laten groeien

Ga steeds verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Dibbets. Kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Dibbets: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Dibbets: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Dibbets: onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Dibbets: dit is onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de start van achternaam Dibbets te vinden, de stamvader Dibbets en daarnaast vaak ook de beroepen van de voorvaders.

De stamreeks Dibbets geeft een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek naar de familie Dibbets.stamvader Dibbets
Stamvader Dibbets is de naamgever van de familie Dibbets


stamreeks Dibbets
kwartierstaat Dibbets
genealogie Dibbets
parenteel Dibbets

Online informatie voor Stamboom Dibbets

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Dibbets. Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw voorouders eenvoudig online te zoeken zijn?Let op: wees er altijd op bedacht dat data van derden onjuist en onvolledig kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen.

Controleer o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Dibbets langzamerhand uit.


familie Dibbets
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Dibbets

Eenvoudig veel gegevens vinden voor de familie Dibbets? Vind direct resultaat op de volgende sites:

 • Zoek "Dibbets" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • CBG Dibbets
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Dibbets".

 • Archieven Dibbets
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • WieWasWie Dibbets
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Dibbets".

 • MyHeritage.com Dibbets
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Dibbets.

Historische archieven

De historische archieven hebben een schat aan informatie om een stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk online om meer gegevens over familieleden op te zoeken.

Een greep uit de regionale historische archieven:

Naast regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Dibbets
Vind ook informatie over familie Dibbets in de archieven.

Terug in de geschiedenis Dibbets

Wanneer u al wat data van stamboomleden hebt gevonden, kunt u verder terug in de tijd. Ook informatie over overleden Dibbets-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u onderweg vindt slim vast, zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Dibbets

overleden Dibbets
Informatie over overleden Dibbets familieleden geven veel aanvullende informatie voor genealogisch onderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te waaraan het familielid Dibbets dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Geef de familiegeschiedenis Dibbets kleur

Stamboomonderzoek geeft vaak alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar namen, in welke plaats woonde de persoon? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier zijn een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Dibbets
 • Bezoek het lokale museum


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met onderzoek naar familie Dibbets:

Naslagwerken voor stamboomonderzoek familie Dibbets

Niet alleen online, maar ook in de boekhandel zijn veel bronnen te vinden hoe men de stamboom van Dibbets kan onderzoeken. Hierbij een verwijzing naar enkele van de beste online te verkrijgen genealogische boeken. De volgende boeken kunnen helpen bij het genealogisch onderzoek:

Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Heeft de familie Dibbets een familiewapen?

U kunt in bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor Dibbets te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Dibbets die alleen mag gebruiken indien u echt in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Dibbets bekend?

Zoek naar familiewapen "Dibbets"

Kunt u geen familiewapen voor Dibbets vinden, dan wil dat nog niet zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Dibbets laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse delen. Hieronder staan de belangrijkste delen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Dibbets, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm afgebeeld. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Wie heet er nog meer Dibbets?

Wie heten er ook Dibbets? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Dibbets
Wie heet er ook Dibbets? Tip: Speur bekende of onbekende naamdragers op Online Sociale Netwerken.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Vastleggen van alle gegevens

Er is bij stamboomonderzoek vaak zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het opslaan van alle data.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige programma's zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u data uitwisselen tussen verschillende genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Nog meer ideeën

U zoekt aanvullende ideeën om meer te weten te komen over de stamboom van familie Dibbets? Raadpleeg eens de volgende links:


bronnen stamboom Dibbets
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Dibbets

Ben ik familie van de "bekende" Dibbets?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlander, bekende familie Dibbets, de beruchte boef Dibbets, of moviestar Dibbets? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde naam als een algemeen bekend figuur wil niet betekenen dat u altijd familie bent. Er zijn veel mensen die dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen is dit niet onwaarschijnlijk.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de bekende figuur, dient u niet alleen stamboomonderzoek uit te voeren naar uw eigen familie, maar ook naar die van de algemeen beroemde figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u daadwerkelijk zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de genealogie van de bekende Dibbets wellicht al eens door iemand is uitgezocht.


Lid van familie Dibbets ?
Maken bekende of beruchte personen van vroeger ook deel uit van uw familie Dibbets?

Google eens op "stamboom Dibbets" of "genealogie Dibbets" - wellicht heeft iemand anders al eens stamboomonderzoek gedaan naar uw familie Dibbets:

Wat betekent de naam Dibbets?

Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam gekozengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Dibbets vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Dibbets
Wat betekent Dibbets?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Dibbets. Zoek betekenis van Dibbets »

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd dat zij leefden? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen.

geschiedenis Dibbets
Hoe leefde Dibbets in het verleden? Het bekende kunstwerk van Brueghel toont hoe mensen in het verleden leefden en werkten.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Dibbets in het Nationaal Archief.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Dibbets in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Dibbets.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Dibbets, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Bibliografie Dibbets
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Dibbets voorkomt in de geschiedenis.

Waar komt de naam Dibbets vandaan?

De naam Dibbets bestaat al honderden jaren. Waar komt de naam vandaan? Via een klik op de kaart ziet u waar Dibbets in Nederland of België veel gehanteerd is - een aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. U kunt dan in de gemeentebibliotheken van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer documenten van uw familie.


De naam Dibbets

De naam Dibbets: Waar komt de naam Dibbets nu vandaan? Zoek de oorsprong op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Dibbets (NL) »

België:
Zoek herkomst van Dibbets (BE) »

Schrijfwijzen Dibbets?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Dibbets?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Dibbets. Zoek schrijfwijzen van Dibbets »

Is familie Dibbets van adel?

Veel onderzoekers krijgen de vraag gesteld: "Is mijn familie of een voorouder misschien ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Dibbets deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Dibbets. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Nederlandse adelijke families

Aavullende input voor stamboom Dibbets

Hulp nodig bij uw stamboomonderzoek Dibbets? Overweeg dan het volgende:


stamboom Dibbets uitzoeken
Meer weten over de stamboomvan familie Dibbets?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Bernards | stamboom Van Dael | stamboom Van der Baan | stamboom Van Beekum | stamboom Balkema