de beste online bronnen voor

Stamboom Derby


Overzicht van de bronnen en gegevens voor stamboom Derby
Benieuwd naar de stamboom van uw familie Derby? Begin hier met de stamboom van uw familie Derby. De links op deze webpage zijn geschikt gemaakt voor uw familie.
Suggestie: naast de tips op deze website, is dit een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin de stamboom Derby in 5 minuten


Het starten met stamboom Derby is eigenlijk erg simpel. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Derby
De stamboom maken Derby

Stamboomonderzoek naar Derby - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie Derby hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieleden - en zelfs anderen die ook interesse hebben in familie Derby.

Op deze website vindt u veel tips, bronnen en aanwijzingen voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Derby, zodat u snel bruikbare resultaten zult vinden - specifiek voor stamboom Derby.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Derby voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Derby
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Derby

Sommige families vinden het mooi hun familiegeschiedenis te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Derby
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Derby

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Derby

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Derby. Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw voorouders eenvoudig op internet te vinden zijn?Let op: wees er altijd op bedacht dat data van derden onjuist en onvolledig kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Controleer met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Derby
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Derby

Snel veel gegevens vinden voor familie Derby? Vind direct resultaat op deze websites:

 • MyHeritage.com Derby
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Derby.
 • Zoek "Derby" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • CBG Derby
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Derby".

 • WieWasWie Derby
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Derby".

 • Archieven Derby
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • FamilySearch.org Derby
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Derby.

De stamboom Derby steeds verder laten groeien

Ga verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Derby. Kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks Derby: dit is onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Derby: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Derby: dit is onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Derby: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van achternaam Derby te vinden, de stamvader Derby en tegelijk vaak ook de beroepen van de diverse voorouders. Soms komen ze zo ook al een familiewapen tegen.

De stamreeks Derby geeft een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek.stamvader Derby
Stamvader Derby is de naamgever van de familie Derby


stamreeks Derby
kwartierstaat Derby
genealogie Derby
parenteel Derby

Waarschuwing: Zaken om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Derby is het van belang om rekening te houden met het volgende.

 • Dezelfde (achter)naam Derby betekent niet automatisch dat er een verwantschap bestaat (lees: dat het familie betreft). Controleer gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen en indien mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens mogelijk veel fouten zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, onjuist onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Leg vast waar u gegevens ontdekt hebt, zodat u het kunt terugvinden.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Derby zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bron om auteursrechtelijke discussies te voorkomen en ook om de betrouwbaarheid van de gegevens te controleren.


Derby online
Informatie over Derby online gevonden? Check de bronnen.

Geef de familiegeschiedenis Derby kleur

Stamboomonderzoek geeft in de regel alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet in de officiële archieven. Hier zijn een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Derby


Vind andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Derby:

Terug in de geschiedenis Derby

Ook gegevens over overleden Derby-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u tijdens uw speurwerk vindt slim vast, zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn vaak te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Derby

overleden Derby
Grafstenen van overleden Derby familieleden geven veel gegevens voor stamboomonderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te waaraan deze persoon Derby dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw onderzoek te valideren.

Naslagwerken voor genealogisch onderzoek

Ook in de boekenwinkel zijn bronnen te vinden hoe men de genealogie van familie Derby kan opstellen. Hier een aantal verwijzingen naar enkele van de beste genealogische boekenvoor de startende en gevorderderde genelogisch onderzoeker. De volgende boeken kunnen behulpzaam zijn bij het stamboomonderzoek familie Derby:

Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Vastleggen van alle stamboomgegevens

Wanneer u even druk bent met stamboomonderzoek naar familie Derby wordt het wellicht allemaal wat veel. Er is vaak zoveel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het opslaan van alle data, en hun verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige programma's zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let bij de keuze voor een programma op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u gegevens uitwisselen tussen genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Wat is de oorsprong van naam Derby?

De naam Derby bestaat zeker al honderden jaren. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart kunt u zien waar Derby in Nederland of België veel gehanteerd wordt - veel gebruik geeft een aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel informatie over familieleden zult traceren. U kunt dan in gemeentebibliotheken van de betreffende gemeenten verder zoeken naar documenten van uw familie.


De naam Derby

De naam Derby: Maar waar komt Derby nu vandaan? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Derby (NL) »

België:
Zoek herkomst van Derby (BE) »

Ben ik familie van de "bekende" Derby?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Derby, de beruchte boef Derby, of filmster Derby? Dat wil niet zeggen dat u familie bent.

Dezelfde achternaam als een algemeen beroemd persoon wil niet zeggen dat u werkelijk familie bent. Er zijn heel veel personen die dezelfde achternaam hebben.

Om uit te vinden of u familie bent van de beroemde figuur, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de algemeen bekende figuur. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u oprecht stellen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de stamboom of genealogie van de bekende Derby wellicht al eens door iemand is uitgezocht.


Lid van familie Derby ?
Maken beruchte bekendheden van vroeger ook deel uit van uw familie Derby?

 • Biografisch Portaal Derby
  De site van Biografisch Portaal geeft informatie over kopstukken en opzienbarende figuren uit de geschiedenis, uit het verleden tot nu.

 • "Derby" op Wikipedia zoeken
  Zoek of Derby voorkomt op Wikipedia (als bekend persoon of andere verwijzing)

Google eens op "stamboom Derby" of "genealogie Derby" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar uw of andere familie Derby:

Schrijfwijzen Derby?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Derby?

Bovendien wordt soms dezelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Derby. Zoek schrijfwijzen van Derby »

Historische archieven

De archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om uw stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk online of ga er langs om meer gegevens over uw familie te vinden.

Regionale historische archieven:

Naast bovenstaande archieven hebben gemeenten of steden zelf vaak een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Derby
Vind ook informatie over familie Derby in de lokale archieven.

Heeft de familie Derby een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Derby die alleen mag gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen Derby oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Derby bekend?

Zoek naar familiewapen "Derby"

Kunt u geen familiewapen voor Derby vinden, wil dat nog niet zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de heraldische regels en uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Derby laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse delen. Hieronder staan de belangrijkste delen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Derby, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen. De helm is niet uniek en kan verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het kan dus verschillen binnen een familie. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (een inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Aanvullende bronnen

U zoekt aanvullende ideeën om meer te weten te komen over familie Derby? Kijk eens bij de volgende bronnen:


bronnen stamboom Derby
Lees meer over stamboomononderzoek naar Derby

Wie heet er nog meer Derby?

Wie heeft nog meer de naam Derby? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Derby
Wie heet er nog meer Derby? Tip: Zoek onbekende familieleden op, op Social Media.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Wat betekent de naam Derby?

Uw voorouders hebben een naam gekozengenoemd. Waar is de naam Derby op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Derby
Wat betekent Derby?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Derby. Zoek betekenis van Derby »

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen.

geschiedenis Derby
Hoe leefde Derby vroeger? Het beroemde schilderij van Brueghel toont hoe mensen in de middeleeuwen leefden en werkten.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Bibliografie Derby
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Derby voorkomt in de geschiedenis.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Derby in het Nationaal Archief.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Derby, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Derby in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Derby.

 • Krantenartikelen waarin Derby voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

Is familie Derby van adel?

Veel onderzoekers krijgen de vraag wel eens gesteld: "Is mijn familie wellicht van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel kan de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Derby deel uit maakt van dit overzicht, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Derby. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De adelijke families


stamboom Derby uitzoeken
Meer weten over de stamboom familie Derby?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Van Beijsterveldt | stamboom Band | stamboom Advocaat | stamboom Anbergen | stamboom Aissati