de beste online bronnen voor

Stamboom De Rijcke


De beste online bronnen voor stamboom De Rijcke
Benieuwd naar de stamboom van familie De Rijcke? Begin hieronder met de genelaogie van uw familie. De verwijzingen zijn zoveel mogelijk geschikt gemaakt voor uw familie.
Suggestie: naast de links op deze website, is dit ook een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start de stamboom De Rijcke in 5 minuten


Het starten met de stamboom De Rijcke is in de basis erg simpel. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en bij uw (bekende) familie.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat de start van uw stamboom zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom De Rijcke
De stamboom maken De Rijcke

Stamboomonderzoek naar De Rijcke - zelf doen?

Onderzoek naar de familie De Rijcke hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar De Rijcke.

Op deze site vindt u veel tips voor stamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie De Rijcke.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw stamboomonderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u snel verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar De Rijcke voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek De Rijcke
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek De Rijcke

Sommige families vinden het mooi hun familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden De Rijcke
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van De Rijcke

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Waarschuwing: Zaken om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar De Rijcke is het van belang om altijd rekening te houden met het volgende.

 • Dezelfde achternaam De Rijcke betekent niet vanzelf dat er een verwantschap is (lees: dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens immer met originele bronnen en indien mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens mogelijk fouten zijn geslopen (door onleesbaarheid, typfouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf en probeer feiten te cross-checken.
 • Leg vast waar u bepaalde gegevens ontdekt heeft, zodat u het altijd kunt terugvinden.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar De Rijcke zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bronnen om auteursrechtelijke issues te voorkomen EN ook om de betrouwbaarheid van de data te vast te stellen.


De Rijcke online
Informatie over De Rijcke online ontdekt? Controleer de bronnen.

Stamboom uitgebreider uitzoeken

Ga steeds verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar De Rijcke. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek uit te voeren:

 • stamreeks De Rijcke: dit is stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat De Rijcke: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie De Rijcke: dit betreft stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel De Rijcke: dit is stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de start van de achternaam De Rijcke te vinden, de stamvader De Rijcke en daarnaast vaak ook de beroepen van de voorvaders. Soms stuit mee op een familiewapen De Rijcke.

De stamreeks De Rijcke geeft ook een goed begin voor alle andere typen genealogisch onderzoek.stamvader De Rijcke
Stamvader De Rijcke is de naamgever van de familie De Rijcke


stamreeks De Rijcke
kwartierstaat De Rijcke
genealogie De Rijcke
parenteel De Rijcke

Online informatie voor Stamboom De Rijcke

Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw stamboom eenvoudig op internet te vinden zijn?Let op: merk op dat gegevens van derden onjuist en onvolledig kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie De Rijcke
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie De Rijcke

Eenvoudig informatie vinden voor de familie De Rijcke? Vind direct resultaat op deze websites:

 • WieWasWie De Rijcke
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "De Rijcke".

 • Archieven De Rijcke
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • CBG De Rijcke
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "De Rijcke".

 • FamilySearch.org De Rijcke
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam De Rijcke.

Geef de familiegeschiedenis De Rijcke kleur

Stamboomonderzoek geeft alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie De Rijcke
 • Bezoek het lokale museum


Vind ook andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie De Rijcke:

Waar komt de familienaam De Rijcke vandaan?

De naam De Rijcke bestaat al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een kaart ziet u waar De Rijcke in Nederland of België veel gebruikt wordt - een aanwijzing waar de naam oorspronkelijk vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u vermoedelijk veel informatie over familieleden zult traceren. U kunt dan in gemeentebibliotheken van de betreffende gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam De Rijcke

De naam De Rijcke: Wat is de herkomst van de naam De Rijcke? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van De Rijcke (NL) »

België:
Zoek herkomst van De Rijcke (BE) »

Ben ik familie van de "bekende" De Rijcke?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie De Rijcke, de beruchte boef De Rijcke, of filmster De Rijcke? U hoeft niet familie te zijn.

Dezelfde naam als een beroemd persoon wil niet betekenen dat u automatisch familie bent. Er zijn heel veel personen die eenzelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen is dit niet onwaarschijnlijk.

Om te achterhalen of u familie bent van de beroemde figuur, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de bekende figuur. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u daadwerkelijk zeggen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u misschien hebt, is dat de genealogie van de bekende De Rijcke misschien al eens is onderzocht.


Lid van familie De Rijcke ?
Maken bekende of beruchte personen uit het verleden ook deel uit van uw familie De Rijcke?

Google eens op "stamboom De Rijcke" of "genealogie De Rijcke" - wellicht heeft een ander al eens onderzoek gedaan naar uw of andere familie De Rijcke:

Stamboom Programmatuur

Er is bij stamboomonderzoek zoveel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het opslaan van alle data.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te assisteren. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Wie heet er nog meer De Rijcke?

Wie heten er ook De Rijcke? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie De Rijcke
Wie heet er nog meer De Rijcke? Speur onbekende familieleden op Social Media.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Heeft de familie De Rijcke een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) opzoeken of er een familiewapen voor De Rijcke te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor De Rijcke die alleen mag gebruiken als u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen De Rijcke bekend?

Zoek naar familiewapen "De Rijcke"

Kunt u geen familiewapen van De Rijcke vinden, dan wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldisch expert te raadplegen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen De Rijcke laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse delen. Hierna staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen De Rijcke, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het kan dus verschillen binnen een familie. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen.

geschiedenis De Rijcke
Hoe leefde De Rijcke vroeger? Het beroemde schilderij van Brueghel toont veel oude beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders De Rijcke, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • De Rijcke in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar De Rijcke.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Krantenartikelen waarin De Rijcke voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

Aanvullende bronnen

U zoekt aanvullende bronnen voor familie De Rijcke? Raadpleeg eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom De Rijcke
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie De Rijcke

Boeken voor genealogisch onderzoek familie

Ook in de boekhandel zijn aanwijzingen te vinden hoe men de stamboom van De Rijcke kan uitzoeken. Hier een verwijzing naar enkele van de beste online te verkrijgen naslagwerkenvoor de beginnende en gevorderderde genelogisch onderzoeker. Deze boeken kunnen assisteren bij het familieonderzoek:

Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
 

Terug in de geschiedenis De Rijcke

Ook informatie over overleden De Rijcke-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw speurwerk vindt bij uw onderzoek slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bron kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens kunnen helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen De Rijcke

overleden De Rijcke
Informatie over overleden De Rijcke familieleden geven veel aanvullende informatie voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te waaraan het familielid De Rijcke dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Historische archieven

De historische archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om een stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk op internet om meer gegevens over uw familieleden op te zoeken.

Een greep uit de regionale historische archieven:

Naast bovenstaande archieven hebben gemeenten zelf ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen.

informatie De Rijcke
Vind ook informatie over familie De Rijcke in de archieven.

Wat betekent de naam De Rijcke?

Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam gekozengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam De Rijcke op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam De Rijcke
Wat betekent De Rijcke?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam De Rijcke. Zoek betekenis van De Rijcke »

Schrijfwijzen De Rijcke?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van De Rijcke?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen.


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam De Rijcke. Zoek schrijfwijzen van De Rijcke »

Is familie De Rijcke van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen deze vraag vroeg of laat voor: "Is mijn familie misschien van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel mag de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als De Rijcke deel uit maakt van dit overzicht, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van De Rijcke. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Nederlandse adelijke families

Meer over de stamboom De Rijcke

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar De Rijcke? Bedenk dan het volgende:


stamboom De Rijcke uitzoeken
Meer weten over de stamboom De Rijcke?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Alles | stamboom Batist | stamboom Van Bentem | stamboom Beukhof | stamboom Bomer