de online bronnen voor

Stamboom De Mos


Overzicht van de gegevens voor stamboom De Mos
Benieuwd naar de stamboom van uw familie De Mos? Begin hier met een overzicht van aanpak voor de stamboom van familie De Mos. De bronnen op deze pagina zijn geschikt gemaakt voor De Mos.
Tip: naast de online tips op deze website, is dit een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin stamboom De Mos in 5 minuten


Het begin van stamboom De Mos is in de basis erg eenvoudig. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en uw (bekende) familie.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom De Mos
De stamboom maken De Mos

Stamboomonderzoek naar De Mos - zelf doen?

Onderzoek naar de familie De Mos hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook interesse hebben in familie De Mos.

Op deze pagina vindt u veel tips en aanwijzingen voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste links zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie De Mos.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar De Mos uitvoeren.

Stamboomonderzoek De Mos
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek De Mos

Sommige families vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familiegeschiedenis te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden De Mos
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van De Mos

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

NB: Zaken om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van stamboomonderzoek naar De Mos is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Dezelfde (achter)naam De Mos betekent niet automatisch dat er een verwantschap bestaat (met andere woorden: dat het familie betreft). Controleer gegevens immer met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens mogelijk veel onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf en probeer feiten te cross-checken.
 • Houd altijd bij waar u bepaalde gegevens ontdekt hebt. Zodat u het altijd kunt (her)controleren.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar De Mos zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bronnen om auteursrechtelijke issues te omzeilen en ook om de betrouwbaarheid van de gegevens te verifieren.


De Mos online
De Mos online gevonden? Controleer de oorspronkelijke bronnen.

Online informatie voor Stamboom De Mos

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie De Mos. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw voorouders eenvoudig online te zoeken zijn?Let op: weet dat data van anderen onjuist kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Controleer met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom De Mos langzamerhand uit.


familie De Mos
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie De Mos

Snel veel informatie vinden voor familie De Mos? Zoek resultaat op deze websites:

 • WieWasWie De Mos
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "De Mos".

 • FamilySearch.org De Mos
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam De Mos.

 • Archieven De Mos
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • CBG De Mos
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "De Mos".

De stamboom De Mos steeds meer uitzoeken

U wilt de stamboom uitgebreider laten groeien? Ga steeds verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar De Mos. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks De Mos: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat De Mos: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie De Mos: onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel De Mos: dit is stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van de naam De Mos te vinden, de stamvader De Mos en tegelijk dikwijls ook de beroepen van de diverse voorouders. Soms stuit mee daarmee ook op een familiewapen De Mos.

De stamreeks De Mos geeft ook een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek.stamvader De Mos
Stamvader De Mos is de naamgever van de familie De Mos


stamreeks De Mos
kwartierstaat De Mos
genealogie De Mos
parenteel De Mos

Wie heet er nog meer De Mos?

Wie heten er nog meer De Mos? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw onderzoek.


meer familie De Mos
Wie heet er ook De Mos? Tip: Zoek onbekende naamgenoten op, op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Wat betekent de naam De Mos?

Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. Waar is de naam De Mos op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam De Mos
Wat betekent De Mos?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam De Mos. Zoek betekenis van De Mos »

Schrijfwijzen De Mos?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van De Mos?


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam De Mos. Zoek schrijfwijzen van De Mos »

Aanvullende bronnen

U zoekt aanvullende bronnen voor de stamboom van familie De Mos? Raadpleeg eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom De Mos
Lees meer over stamboomononderzoek naar De Mos

Wat is de oorsprong van De Mos?

De naam De Mos bestaat zeker al eeuwen. Waar komt deze vandaan? Via een kaart ziet u waar De Mos in Nederland of België veel gehanteerd wordt - een sterke aanwijzing waar de naam ook oorspronkelijk vandaan komt. U kunt vervolgens in de gemeentedocumenten van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer documenten van uw familie.


De naam De Mos

De naam De Mos: Maar waar komt de naam De Mos nu vandaan? Zoek de oorsprong op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van De Mos (NL) »

België:
Zoek herkomst van De Mos (BE) »

Naslagwerken voor familieonderzoek naar familie

Niet alleen online, maar ook in de boekhandel zijn tips te vinden hoe men de genealogie van familie De Mos kan onderzoeken. Hier een aantal verwijzingen naar een paar van de beste boeken. Deze boeken zijn online te verkrijgen en kunnen helpen bij het genealogisch onderzoek:

Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Het grote familieboek
 

Terug in de geschiedenis De Mos

Wanneer u al wat gegevens van familieleden hebt ontdekt, kunt u altijd verder terug in de tijd. Ook informatie over overleden De Mos-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u tijdens uw speurwerk vindt slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bron kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is.

Deze gegevens helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen De Mos

overleden De Mos
Grafstenen van overleden De Mos familieleden geven veel extra informatie voor genealogisch onderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe deze persoon De Mos dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Ben ik familie van de "bekende" De Mos?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlander, bekende familie De Mos, de beruchte boef De Mos, of moviestar De Mos? Dat wil niet zeggen dat u per sefamilie bent.

Dezelfde achternaam als een beroemd figuur wil niet zeggen dat u automatisch familie bent. Er zijn veel mensen die toevallig eenzelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om te achterhalen of u familie bent van de beroemde figuur, dient u niet alleen stamboomonderzoek uit te voeren naar uw eigen familie, maar ook naar die van de algemeen beroemde persoon. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u oprecht zeggen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u wellicht hebt, is dat de genealogie van de bekende De Mos wellicht al eens door iemand is uitgezocht.


Lid van familie De Mos ?
Maken bekende of beruchte figuren van vroeger ook deel uit van uw familie De Mos?

Google eens op "stamboom De Mos" of "genealogie De Mos" - wellicht heeft een ander al eens stamboomonderzoek gedaan naar uw of andere familie De Mos:

Vastleggen van alle stamboomdata

Er is bij stamboomonderzoek vaak zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het vastleggen van alle data.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let op dat het programma ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u data uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Heeft de familie De Mos een familiewapen?

U kunt in bekende archievenopzoeken of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor De Mos die alleen kunt gebruiken indien u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen De Mos oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen De Mos bekend?

Zoek naar familiewapen "De Mos"

Kunt u geen familiewapen voor De Mos vinden, wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het familiewapen moet wel voldoen aan de regels van de heraldiek en uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen De Mos laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen De Mos, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm afgebeeld. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per afbeelding van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Geef de familiegeschiedenis De Mos kleur

Genealogisch onderzoek geeft vaak alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats heeft men gewoond en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie De Mos
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met onderzoek naar familie De Mos:

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familieleden in de tijd? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal bronnen aan te bevelen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Mooi om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis De Mos
Hoe leefde De Mos in het verleden? Het beroemde schilderij van Brueghel toont diverse oude Nederlandse beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders De Mos, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Krantenartikelen waarin De Mos voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • De Mos in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar De Mos.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

Historische archieven

De archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om uw stamboomonderzoek mee te verrijken. Kijk online of ga er langs om gegevens over familieleden te acherhalen.

Regionale historische archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen tot die administraties.

informatie De Mos
Vind ook informatie over familie De Mos in de regionale archieven.

Is familie De Mos van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen de vraag wel eens gesteld: "Is mijn familie of een voorouder ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel kan de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als De Mos deel uit maakt van dit overzicht, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van De Mos. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De adelijke families

Aavullende informatie voor stamboom De Mos

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek De Mos? Bedenk dan het volgende:


stamboom De Mos uitzoeken
Meer weten over de stamboom De Mos?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Aussems | stamboom Van Bijsterveld | stamboom Bonestroo | stamboom Van Boheemen | stamboom Baarslag