de beste online bronnen

Stamboom De Baat


Overzicht van de beste online gegevens voor stamboom De Baat
Stamboomonderzoek doen naar uw familie De Baat? Begin hier met de stamboom van uw familie De Baat. De links op deze pagina zijn zoveel mogelijk specifiek voor De Baat.
Suggestie: naast de online tips op deze website, raadpleeg ook eens:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin stamboom De Baat in 5 minuten


Het starten met stamboom De Baat is in de basis erg simpel. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat het begin van uw stamboomonderzoek zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom De Baat
Uw stamboom maken De Baat

Stamboomonderzoek naar De Baat - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie De Baat hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar De Baat.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen en aanwijzingen voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie De Baat.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar De Baat uitvoeren.

Stamboomonderzoek De Baat
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek De Baat

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familiegeschiedenis te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden De Baat
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van De Baat

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

NB: Om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van stamboomonderzoek naar De Baat is het van belang om rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Eenzelfde naam De Baat betekent niet automatisch dat er een bloedband bestaat (m.a.w. dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens immer met originele bronnen, zo mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijf- of typfouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Leg vast waar u bepaalde data ontdekt hebt, zodat u het altijd kunt (her)controleren.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar De Baat zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bronnen om auteursrechtelijke problemen te voorkomen EN ook om de betrouwbaarheid van de gegevens te verifieren.


De Baat online
Informatie over De Baat online ontdekt? Controleer de oorspronkelijke bronnen.

Online informatie voor Stamboom De Baat

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom snel op internet te vinden zijn?Let op: onthoud dat data van anderen onjuist en onvolledig kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom De Baat langzamerhand uit.


familie De Baat
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie De Baat

Snel veel informatie vinden voor familie De Baat? Zoek direct resultaat op deze websites:

 • CBG De Baat
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "De Baat".

 • WieWasWie De Baat
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "De Baat".

 • MyHeritage.com De Baat
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam De Baat.
 • Archieven De Baat
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

De stamboom De Baat meer uitzoeken

Ga verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar De Baat. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks De Baat: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat De Baat: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie De Baat: dit is stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel De Baat: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende onderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de start van de naam De Baat te vinden, de stamvader De Baat en daarnaast dikwijls ook de beroepen van de diverse voorvaders. Soms komen ze zo ook al een familiewapen tegen.

De stamreeks De Baat geeft een goed begin voor alle andere typen genealogisch onderzoek naar De Baat.stamvader De Baat
Stamvader De Baat is de naamgever van de familie De Baat


stamreeks De Baat
kwartierstaat De Baat
genealogie De Baat
parenteel De Baat

Wie heet er nog meer De Baat?

Wie heten er nog meer De Baat? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie De Baat
Wie heet er ook De Baat? Speur onbekende achternaamgenoten op Online Sociale Netwerken.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Vastleggen van alle stamboomdata

Er is bij onderzoek zoveel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te assisteren. Sommige programma's zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er bij de keuze voor een programma op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Boeken stamboomonderzoek naar familie De Baat

Niet alleen online, maar ook in de boekhandel zijn veel tips te vinden hoe men de stamboom van De Baat kan uitzoeken. Hier een verwijzing naar een paar van de beste online te verkrijgen naslagwerken. De volgende boeken kunnen helpen bij het genealogisch onderzoek familie:

Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Het grote familieboek
Verborgen verleden
 

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis. Erg geschikt om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis De Baat
Hoe leefde De Baat in het verleden? Het beroemde kunstwerk van Brueghel toont diverse historische Nederlandse beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders De Baat, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Bibliografie De Baat
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam De Baat voorkomt in de geschiedenis.

 • De Baat in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar De Baat.

Geef de familiegeschiedenis De Baat kleur

Stamboomonderzoek geeft vaak alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële documenten. Hier zijn een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie De Baat
 • Bezoek het lokale museum


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met onderzoek naar familie De Baat:

Waar komt de familienaam De Baat vandaan?

De naam De Baat bestaat zeker al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut ziet u waar De Baat in Nederland of België veel gebruikt wordt - een sterke aanwijzing waar de naam ook oorspronkelijk vandaan komt. U kunt vervolgens in gemeentearchieven van de betreffende gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam De Baat

De naam De Baat: Waar komt De Baat nu vandaan? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van De Baat (NL) »

België:
Zoek herkomst van De Baat (BE) »

Schrijfwijzen De Baat?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van De Baat?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam De Baat. Zoek schrijfwijzen van De Baat »

Wat betekent de naam De Baat?

Uw voorouders hebben een naam aangenomengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam De Baat vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam De Baat
Wat betekent De Baat?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam De Baat. Zoek betekenis van De Baat »

Nog meer bronnen

U zoekt aanvullende ideeën om meer te weten te komen over familie De Baat? Kijk eens bij de volgende bronnen:


bronnen stamboom De Baat
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie De Baat

Heeft de familie De Baat een familiewapen?

U kunt in de bekende archievenopzoeken of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor De Baat die alleen mag gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen De Baat bekend?

Zoek naar familiewapen "De Baat"

Kunt u geen familiewapen voor De Baat vinden, wil dat nog niet zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

Het is aan te raden een expert te raadplegen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen De Baat laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft verschillende onderdelen. Hierna staan de belangrijkste delen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen De Baat, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Terug in de geschiedenis De Baat

Ook informatie over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw speurwerk vindt slim vast, zodat u altijd de bron later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn vaak te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Bezoek de online archieven »

Grafstenen De Baat

overleden De Baat
Informatie over overleden De Baat familieleden geven veel extra informatie voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te hoe het familielid De Baat dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Ben ik familie van de "bekende" De Baat?

Heeft u dezelfde naam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie De Baat, de beruchte crimineel De Baat, of moviestar De Baat? U hoeft niet per definitie familie te zijn.

Dezelfde achternaam als een algemeen bekend figuur wil niet betekenen dat u werkelijk familie bent. Er zijn heel veel mensen die eenzelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de bekende figuur, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de algemeen bekende figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u daadwerkelijk stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt, is dat de stamboom of genealogie van de bekende De Baat misschien al eens door iemand is onderzocht.


Lid van familie De Baat ?
Maken bekende of beruchte personen van vroeger ook deel uit van uw familie De Baat?

Google eens op "stamboom De Baat" of "genealogie De Baat" - wellicht heeft een ander al eens onderzoek gedaan naar uw familie De Baat:

Historische archieven

De historische archieven hebben een schat aan informatie om uw stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk op internet of ga er langs om informatie over familieleden te vinden.

Een greep uit de regionale historische archieven:

Naast bovenstaande archieven hebben gemeenten of steden zelf vaak ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie De Baat
Vind meer informatie over familie De Baat in de lokale archieven.

Is familie De Baat van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen de vraag eens voor: "Is mijn familie of een voorouder wellicht van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel kan de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als De Baat deel uit maakt van dit overzicht, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van De Baat. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Aavullende informatie voor stamboom De Baat

Meer hulp nodig bij uw stamboomonderzoek naar De Baat? Overweeg dan het volgende eens:


stamboom De Baat uitzoeken
Meer weten over De Baat?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Van Boxel | stamboom Deelstra | stamboom Van Leest | stamboom Huiting | stamboom Ettema