de online bronnen

Stamboom Couwenberg


Overzicht van de gegevens voor stamboom Couwenberg
Stamboomonderzoek doen naar familie Couwenberg? Begin hieronder met de stamboom van uw familie. De verwijzingen zijn zoveel mogelijk geschikt gemaakt voor Couwenberg.
Suggestie: naast de bronnen op deze website, kijk ook eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin uw stamboom Couwenberg in 5 minuten


Het starten met de stamboom Couwenberg is eigenlijk heel simpel. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en uw (bekende) familie.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat de start van uw stamboom zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Couwenberg
De stamboom maken Couwenberg

Stamboomonderzoek naar Couwenberg - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie Couwenberg hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Couwenberg.

Op deze site vindt u veel tips, bronnen en aanwijzingen voor stamboomonderzoek. De meeste links zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Couwenberg.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Couwenberg uitvoeren.

Stamboomonderzoek Couwenberg
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Couwenberg

Sommige families vinden het mooi hun familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Couwenberg
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Couwenberg

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek Couwenberg. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Waarschuwing: Om in de gaten te houden

Bij stamboomonderzoek naar Couwenberg is het belangrijk om altijd rekening te houden met het volgende.

 • Een identieke naam Couwenberg betekent niet automatisch dat er een verwantschap bestaat (met andere woorden: dat het familie is). Controleer gegevens immer met originele bronnen, zo mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens mogelijk fouten zijn gekomen (door onleesbaarheid, schrijf- of typfouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf en probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Houd altijd bij waar u gegevens ontdekt heeft, zodat u het kunt terugvinden.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Couwenberg zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Gebruik altijd de originele bron om copyright discussies te voorkomen EN ook om direct de betrouwbaarheid van de data te vast te stellen.


Couwenberg online
Gegevens van Couwenberg online gevonden? Controleer de oorspronkelijke bronnen.

De stamboom Couwenberg meer uitzoeken

Ga verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Couwenberg. Kies eerst welke informatie u nader wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks Couwenberg: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Couwenberg: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Couwenberg: dit is stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Couwenberg: dit is stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van de achternaam Couwenberg te vinden, de stamvader Couwenberg en daarnaast vaak ook de beroepen van de diverse voorouders.

De stamreeks Couwenberg geeft een goed begin voor alle andere typen genealogisch onderzoek.stamvader Couwenberg
Stamvader Couwenberg is de naamgever van de familie Couwenberg


stamreeks Couwenberg
kwartierstaat Couwenberg
genealogie Couwenberg
parenteel Couwenberg

Online informatie voor Stamboom Couwenberg

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Couwenberg. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw voorouders snel op internet te vinden zijn?Let op: weet dat gegevens van anderen onjuist kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Couwenberg langzamerhand uit.


familie Couwenberg
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Couwenberg

Eenvoudig informatie vinden voor de familie Couwenberg? Zoek resultaat op deze sites:

 • CBG Couwenberg
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Couwenberg".

 • MyHeritage.com Couwenberg
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Couwenberg.
 • Archieven Couwenberg
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • WieWasWie Couwenberg
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Couwenberg".

 • FamilySearch.org Couwenberg
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Couwenberg.

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familieleden in de tijd? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk ook eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Erg geschikt om uw familieverleden beeld en kleur te geven.

geschiedenis Couwenberg
Hoe leefde Couwenberg in het verleden? Het bekende schilderij van Brueghel geeft een beeld hoe mensen vroeger leefden en werkten.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Bibliografie Couwenberg
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Couwenberg voorkomt in de geschiedenis.

 • Couwenberg in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Couwenberg.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Couwenberg, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Krantenartikelen waarin Couwenberg voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

Naslagwerken voor stamboomonderzoek naar

Ook in de boekenwinkel zijn bronnen te vinden hoe men de genealogie van familie Couwenberg kan onderzoeken. Hier een verwijzing naar een paar van de beste genealogische naslagwerkenvoor de startende stamboomonderzoeker. De volgende boeken zijn via internet te verkrijgen en kunnen helpen bij het stamboomonderzoek naar:

Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Schrijfwijzen Couwenberg?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Couwenberg?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen.


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Couwenberg. Zoek schrijfwijzen van Couwenberg »

Extra bronnen

U zoekt aanvullende bronnen voor familie Couwenberg? Kijk dan eens bij de volgende bronnen:


bronnen stamboom Couwenberg
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Couwenberg

Stamboom Programmatuur

Wanneer u even bezig bent geweest met stamboomonderzoek naar de familie Couwenberg wordt het wellicht allemaal wat veel. Er is veel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het vastleggen van alle data.

Er bestaan diverse genealogische programma's om te assisteren. Sommige programma's zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let bij een programma op dat het programma ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen verschillende genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Terug in de geschiedenis Couwenberg

Ook gegevens over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u tijdens uw speurwerk vindt slim vast, zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Couwenberg

overleden Couwenberg
Informatie over overleden Couwenberg familieleden geven veel extra gegevens voor stamboomonderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe deze persoon Couwenberg dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw onderzoek te valideren.

Geef de familiegeschiedenis Couwenberg kleur

Genealogisch onderzoek geeft in de regel alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier zijn een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Couwenberg
 • Bezoek een lokaal museum


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Couwenberg:

Historische archieven

De historische archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om een stamboom mee op te zetten. Kijk op internet of ga er langs om gegevens over familie te vinden.

Regionale historische archieven:

Naast archieven hebben gemeenten zelf ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Couwenberg
Vind ook informatie over familie Couwenberg in de archieven.

Ben ik familie van de "bekende" Couwenberg?

Heeft u dezelfde naam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Couwenberg, de beruchte crimineel Couwenberg, of filmster Couwenberg? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde naam als een bekend persoon wil niet zeggen dat u per se familie bent. Er zijn veel personen die toevallig eenzelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de beroemde figuur, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de algemeen beroemde persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u daadwerkelijk stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de stamboom of genealogie van de bekende Couwenberg wellicht al eens is uitgezocht.


Lid van familie Couwenberg ?
Maken bekende of beruchte figuren van vroeger ook deel uit van uw familie Couwenberg?

Google eens op "stamboom Couwenberg" of "genealogie Couwenberg" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar familie Couwenberg:

Waar komt de naam Couwenberg vandaan?

De naam Couwenberg bestaat zeker al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart ziet u waar de naam Couwenberg in Nederland of België veel gehanteerd wordt - veel gebruik geeft een sterke aanwijzing waar de naam van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u vermoedelijk veel familieleden zult traceren. U kunt dan in gemeentedocumenten van die gemeenten verder zoeken naar documenten van uw familie.


De naam Couwenberg

De naam Couwenberg: Maar waar komt de naam Couwenberg vandaan? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Couwenberg (NL) »

België:
Zoek herkomst van Couwenberg (BE) »

Wie heet er nog meer Couwenberg?

Wie heeft nog meer de achternaam Couwenberg? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw onderzoek.


meer familie Couwenberg
Wie heet er ook Couwenberg? Tip: Zoek bekende of onbekende achternaamgenoten op, op Online Sociale Netwerken.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Wat betekent de naam Couwenberg?

Wat betekent uw naam Couwenberg? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Couwenberg vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Couwenberg
Wat betekent Couwenberg?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Couwenberg. Zoek betekenis van Couwenberg »

Heeft de familie Couwenberg een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Couwenberg die alleen kunt gebruiken als u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen Couwenberg oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Couwenberg bekend?

Zoek naar familiewapen "Couwenberg"

Kunt u geen familiewapen voor Couwenberg vinden, wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het familiewapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldisch expert te raadplegen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Couwenberg laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit verschillende onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste delen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Couwenberg, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Is familie Couwenberg van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen de vraag vroeg of laat voorgelegd: "Is mijn familie misschien van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel kan de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Couwenberg deel uit maakt van deze lijst, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Couwenberg. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Aavullende informatie voor de stamboom Couwenberg

Hulp nodig bij uw stamboomonderzoek naar Couwenberg? Bedenk dan het volgende:


stamboom Couwenberg uitzoeken
Meer weten over de stamboom Couwenberg?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Esser | stamboom Straathof | stamboom Hoffman | stamboom Bierman | stamboom Van der Drift