de bronnen

Stamboom Burgmans


De beste online gegevens voor stamboom Burgmans
Benieuwd naar de stamboom van familie Burgmans? Begin hieronder met de stamboom van familie Burgmans. De verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor uw familie.
Suggestie: naast de online tips op deze website, kijk ook eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin stamboom Burgmans in 5 minuten


Het begin van stamboom Burgmans is in de basis heel eenvoudig. U start de stamboom namelijk bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat de start van uw stamboom zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Burgmans
Uw stamboom maken Burgmans

Stamboomonderzoek naar Burgmans - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Burgmans hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Burgmans.

Op deze pagina vindt u veel tips en aanwijzingen voor stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Burgmans, zodat u snel bruikbare resultaten kunt vinden voor stamboom Burgmans.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Burgmans voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Burgmans
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Burgmans

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familieverleden te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Burgmans
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Burgmans

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Let op: Zaken om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Burgmans is het belangrijk om rekening te houden met het volgende.

 • Eenzelfde naam Burgmans betekent niet vanzelf dat er een verwantschap is (lees: dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens immer met originele bronnen, zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijf- of typfouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Houd altijd bij waar u bepaalde gegevens gevonden heeft. Zodat u het kunt terugvinden.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Burgmans zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bron om copyright issues te omzeilen en daarnaast om de betrouwbaarheid van de data te controleren.


Burgmans online
Burgmans online ontdekt? Check de bronnen.

De stamboom Burgmans steeds uitgebreider laten groeien

U wilt stamboom Burgmans steeds uitgebreider laten groeien? Ga steeds verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Burgmans. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse typen stamboomonderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Burgmans: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Burgmans: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Burgmans: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Burgmans: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van naam Burgmans te vinden, de stamvader Burgmans en tegelijk vaak ook de beroepen van de voorvaders. Soms komen ze zo ook al een familiewapen tegen.

De stamreeks Burgmans geeft ook een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek naar Burgmans.stamvader Burgmans
Stamvader Burgmans is de naamgever van de familie Burgmans


stamreeks Burgmans
kwartierstaat Burgmans
genealogie Burgmans
parenteel Burgmans

Online informatie voor Stamboom Burgmans

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom online te zoeken zijn?Let op: onthoud dat gegevens van anderen onjuist kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Burgmans
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Burgmans

Snel informatie vinden voor de familie Burgmans? Zoek direct resultaat op de volgende sites:

 • Archieven Burgmans
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • Zoek "Burgmans" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • MyHeritage.com Burgmans
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Burgmans.
 • FamilySearch.org Burgmans
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Burgmans.

 • WieWasWie Burgmans
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Burgmans".

Wie heet er nog meer Burgmans?

Wie heeft nog meer de achternaam Burgmans? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw onderzoek.


meer familie Burgmans
Wie heet er ook Burgmans? Zoek bekende of onbekende achternaamdragers op Sociale Netwerken.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Heeft de familie Burgmans een familiewapen?

U kunt in bekende archievenspeuren of er een familiewapen voor Burgmans te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Burgmans die alleen kunt gebruiken indien u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Burgmans bekend?

Zoek naar familiewapen "Burgmans"

Kunt u geen familiewapen voor Burgmans vinden, wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u kiezen voor: een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het familiewapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Burgmans laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit verschillende delen. Hierna staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Burgmans, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het kan dus verschillen binnen een familie. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Waar komt de familienaam Burgmans vandaan?

De naam Burgmans bestaat mogelijk al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een klik op de kaart ziet u waar Burgmans in Nederland of België veel gebruikt wordt - een sterke aanwijzing waar de naam oorspronkelijk vandaan komt. U kunt vervolgens in gemeentedocumenten van die gemeenten verder zoeken naar meer documenten van uw familie.


De naam Burgmans

De naam Burgmans: Waar komt de naam Burgmans nu vandaan? Zoek de oorsprong op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Burgmans (NL) »

België:
Zoek herkomst van Burgmans (BE) »

Historische archieven

De archieven hebben een schat aan informatie om uw stamboom mee op te zetten. Kijk op internet om meer informatie over familieleden te acherhalen.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast archieven hebben gemeenten zelf vaak een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Burgmans
Vind ook informatie over familie Burgmans in de historische archieven.

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Erg geschikt om uw familieverleden beeld en kleur te geven.

geschiedenis Burgmans
Hoe leefde Burgmans in het verleden? Het bekende kunstwerk van Brueghel toont veel historische Nederlandse beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Burgmans in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Burgmans.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Burgmans in het Nationaal Archief.

 • Bibliografie Burgmans
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Burgmans voorkomt in de geschiedenis.

 • Krantenartikelen waarin Burgmans voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Burgmans, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

Ben ik familie van de "bekende" Burgmans?

Heeft u dezelfde naam als een bekende Nederlander, bekende familie Burgmans, de beruchte crimineel Burgmans, of filmster Burgmans? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde naam als een bekend persoon wil niet betekenen dat u automatisch familie bent. Er zijn heel veel personen die toevalligerwijze eenzelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u familie bent van de beroemde figuur, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de algemeen bekende figuur. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u oprecht stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de genealogie van de bekende Burgmans misschien al eens door iemand is onderzocht.


Lid van familie Burgmans ?
Maken beruchte personen uit het verleden ook deel uit van uw familie Burgmans?

Google eens op "stamboom Burgmans" of "genealogie Burgmans" - wellicht heeft een ander al eens stamboomonderzoek gedaan naar familie Burgmans:

Terug in de geschiedenis Burgmans

Ook gegevens over overleden Burgmans-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u tijdens uw onderzoek vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast, zodat u altijd de bron kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Burgmans

overleden Burgmans
Informatie over overleden Burgmans familieleden geven veel extra gegevens voor stamboomonderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te waaraan het familielid Burgmans dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw stamboomonderzoek te valideren.

Nog meer bronnen

U zoekt nog meer bronnen om meer te weten te komen over familie Burgmans? Kijk dan eens bij de volgende links:


bronnen stamboom Burgmans
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Burgmans

Geef de familiegeschiedenis Burgmans kleur

Genealogisch onderzoek geeft alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier zijn een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Burgmans
 • Bezoek een lokaal museum


Vind ook andere genealogen die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Burgmans:

Boeken familieonderzoek naar

Niet alleen online, maar ook in de boekhandel zijn veel tips te vinden hoe men de stamboom van familie Burgmans kan onderzoeken. Hierbij een verwijzing naar enkele van de beste online te verkrijgen genealogische naslagwerkenvoor de startende en gevorderderde genelogisch onderzoeker. Deze boeken zijn via internet te bestellen en kunnen assisteren bij genealogisch onderzoek naar familie:

Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Wat betekent de naam Burgmans?

Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam gekozen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Burgmans op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Burgmans
Wat betekent Burgmans?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Burgmans. Zoek betekenis van Burgmans »

Vastleggen van alle stamboomgegevens

Er is vaak zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle data, en de verbanden.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te assisteren. Sommige programma's zijn gratis. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u gegevens uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Schrijfwijzen Burgmans?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Burgmans?

Bovendien wordt soms dezelfde persoon aangeduid met meerdere namen.


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Burgmans. Zoek schrijfwijzen van Burgmans »

Is familie Burgmans van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen de vraag voor: "Is mijn familie van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel kan de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Burgmans deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Burgmans. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Nederlandse adelijke families

Aavullende informatie voor de stamboom Burgmans

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar Burgmans? Overweeg dan het volgende:


stamboom Burgmans uitzoeken
Meer weten over de stamboom Burgmans?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Achahbar | stamboom Akdeniz | stamboom Van der Arend | stamboom Van Baarsen | stamboom Afkir