de beste bronnen voor

Stamboom Buntsma


De online gegevens voor stamboom Buntsma
Benieuwd naar de stamboom van uw familie Buntsma? Begin hier met een overzicht van aanpak en bronnen voor de genelaogie van uw familie Buntsma. De links zijn gepersonaliseerd voor uw familie.
Tip: naast de online bronnen op deze website, kijk ook eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start van stamboom Buntsma in 5 minuten


Het starten met stamboom Buntsma is eigenlijk heel simpel. U start de stamboom namelijk bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Noteer van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Buntsma
De stamboom maken Buntsma

Stamboomonderzoek naar Buntsma - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Buntsma hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieleden - en zelfs anderen die ook onderzoek doen naar Buntsma.

Op deze site vindt u veel tips voor stamboomonderzoek. De meeste links zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Buntsma, zodat u snel bruikbare resultaten kunt vinden - specifiek voor stamboom Buntsma.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar Buntsma voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Buntsma
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Buntsma

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familiegeschiedenis te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Buntsma
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Buntsma

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

NB: Om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Buntsma is het van belang om altijd rekening te houden met de volgende punten.

 • Een identieke (achter)naam Buntsma betekent niet automatisch dat er een verwantschap is (lees: dat het familie betreft). Controleer gegevens immer met originele bronnen en indien mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens mogelijk onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijffouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Leg altijd vast waar u data gevonden heeft, zodat u het kunt controleren.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Buntsma zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bron om auteursrechtelijke discussies te voorkomen EN om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te vast te stellen.


Buntsma online
Informatie over Buntsma online ontdekt? Check altijd de bronnen.

Online informatie voor Stamboom Buntsma

Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw voorouders op internet te vinden zijn?Let op: onthoud dat data van derden onjuist en onvolledig kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Buntsma langzamerhand uit.


familie Buntsma
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Buntsma

Eenvoudig informatie vinden voor familie Buntsma? Zoek resultaat op de volgende websites:

 • MyHeritage.com Buntsma
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Buntsma.
 • Archieven Buntsma
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • WieWasWie Buntsma
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Buntsma".

 • CBG Buntsma
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Buntsma".

 • Zoek "Buntsma" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

Stamboom uitgebreider uitzoeken

U wilt stamboom meer uitzoeken? Ga verder terug in de historie met verder onderzoek naar Buntsma. Kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks Buntsma: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Buntsma: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Buntsma: dit is onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Buntsma: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van achternaam Buntsma te vinden, de stamvader Buntsma en daarnaast vaak ook de beroepen van de diverse voorvaders. Soms stuit mee op een familiewapen Buntsma.

De stamreeks Buntsma geeft ook een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek naar de familie Buntsma.stamvader Buntsma
Stamvader Buntsma is de naamgever van de familie Buntsma


stamreeks Buntsma
kwartierstaat Buntsma
genealogie Buntsma
parenteel Buntsma

Nog meer bronnen voor stamboomonderzoek Buntsma

U zoekt extra bronnen om meer te weten te komen over familie Buntsma? Kijk eens bij de volgende links:


bronnen stamboom Buntsma
Lees meer over stamboomononderzoek naar Buntsma

Waar komt de familienaam Buntsma vandaan?

De naam Buntsma bestaat mogelijk al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een klik op de kaart van het Meertens instituut ziet u waar Buntsma in Nederland of België veel gehanteerd is - een aanwijzing waar de naam ook oorspronkelijk vandaan komt. U kunt dan in gemeentedocumenten van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer documenten van uw familie.


De naam Buntsma

De naam Buntsma: Wat is de herkomst van Buntsma? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Buntsma (NL) »

België:
Zoek herkomst van Buntsma (BE) »

Heeft de familie Buntsma een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Buntsma die alleen kunt gebruiken indien u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Buntsma bekend?

Zoek naar familiewapen "Buntsma"

Kunt u geen familiewapen voor Buntsma vinden, wil dat nog niet betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het familiewapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Buntsma laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse onderdelen. Hierna staan de belangrijkste delen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Buntsma, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Software

Er is vaak veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het opslaan van alle data, en de onderlinge verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te assisteren. Sommige programma's zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let er bij een programma op dat het programma ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Wie heet er nog meer Buntsma?

Wie heeft nog meer de achternaam Buntsma? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw onderzoek.


meer familie Buntsma
Wie heet er nog meer Buntsma? Zoek bekende of onbekende familieleden op, op Social Media.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Terug in de geschiedenis Buntsma

Wanneer u al wat data van verwanten hebt gevonden, kunt u verder terug in het verleden. Ook gegevens over overleden Buntsma-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw zoektocht vindt slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bron later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn vaak te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Buntsma

overleden Buntsma
Informatie over overleden Buntsma familieleden geven veel extra gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te waaraan het familielid Buntsma dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw onderzoek te valideren.

Schrijfwijzen Buntsma?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Buntsma?


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Buntsma. Zoek schrijfwijzen van Buntsma »

Historische archieven

De regionale historische archieven hebben een schat aan informatie om uw stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk online of ga er langs om informatie over uw familieleden op te speuren.

Regionale archieven:

Naast bovenstaande archieven hebben gemeenten of steden zelf vaak een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Buntsma
Vind ook informatie over familie Buntsma in de archieven.

Ben ik familie van de "bekende" Buntsma?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Buntsma, de beruchte boef Buntsma, of moviestar Buntsma? U hoeft niet familie te zijn.

Dezelfde naam als een beroemd figuur wil niet betekenen dat u automatisch familie bent. Er zijn heel veel mensen die bij toeval eenzelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om te achterhalen of u familie bent van de bekende figuur, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de bekende figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u met recht stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt, is dat de genealogie van de bekende Buntsma misschien al eens door iemand is onderzocht.


Lid van familie Buntsma ?
Maken bekende of beruchte beroemdheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Buntsma?

Google eens op "stamboom Buntsma" of "genealogie Buntsma" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar uw of andere familie Buntsma:

Geef de familiegeschiedenis Buntsma kleur

Stamboomonderzoek geeft alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen vindt u niet in de officiële archieven. Hier zijn een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Buntsma
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind ook andere genealogen die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Buntsma:

Wat betekent de naam Buntsma?

Uw voorouders hebben een naam aangenomen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Buntsma op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Buntsma
Wat betekent Buntsma?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Buntsma. Zoek betekenis van Buntsma »

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd dat zij leefden? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis Buntsma
Hoe leefde Buntsma vroeger? Het beroemde kunstwerk van Brueghel geeft een beeld hoe mensen in de middeleeuwen leefden en werkten.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Bibliografie Buntsma
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Buntsma voorkomt in de geschiedenis.

 • Buntsma in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Buntsma.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Buntsma, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Buntsma in het Nationaal Archief.

Boeken familieonderzoek familie

Niet alleen online, maar ook in de boekhandel zijn veel tips te vinden hoe men de genealogie van familie Buntsma kan opstellen. Hier een verwijzing naar een paar van de beste online te verkrijgen genealogische boekenvoor de beginnende stamboomonderzoeker. De volgende boeken kunnen behulpzaam zijn bij genealogisch onderzoek naar Buntsma:

Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Is familie Buntsma van adel?

Veel onderzoekers krijgen deze vraag voorgelegd: "Is mijn familie of een voorouder wellicht ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel mag, van laag naar hoog, de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Buntsma deel uit maakt van deze lijst, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Buntsma. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De adelijke families

Meer weten over stamboom Buntsma

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Buntsma? Bedenk dan het volgende:


stamboom Buntsma uitzoeken
Meer weten over de stamboomvan familie Buntsma?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Alfons | stamboom Alici | stamboom Abcouwer | stamboom Amptmeijer | stamboom Basaran