de bronnen voor

Stamboom Bruijnes


De bronnen en gegevens voor stamboom Bruijnes
Onderzoek doen naar uw familie Bruijnes? Begin hier met de genelaogie van uw familie. De bronnen zijn zoveel mogelijk specifiek voor Bruijnes.
Tip: naast de verwijzingen op deze website, raadpleeg ook eens:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start van de stamboom Bruijnes in 5 minuten


Het starten met stamboom Bruijnes is eigenlijk erg simpel. U start de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Bruijnes
Uw stamboom maken Bruijnes

Stamboomonderzoek naar Bruijnes - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Bruijnes hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Bruijnes.

Op deze pagina vindt u veel tips voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Bruijnes, zodat u zo snel mogelijk bruikbare resultaten kunt vinden voor de stamboom Bruijnes.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u snel verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Bruijnes voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Bruijnes
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Bruijnes

Sommige families vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Bruijnes
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Bruijnes

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Om rekening mee te houden

Bij stamboomonderzoek naar Bruijnes is het belangrijk om altijd rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Een identieke naam Bruijnes betekent niet vanzelf dat er een bloedband is (lees: dat het familie betreft). Controleer gegevens immer met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens veel onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken.
 • Houd bij waar u bepaalde gegevens ontdekt heeft. Zodat u het altijd kunt (her)controleren.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Bruijnes zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bronnen om auteursrechtelijke discussies te omzeilen en daarnaast om de betrouwbaarheid van de gegevens te verifieren.


Bruijnes online
Gegevens van Bruijnes online ontdekt? Check altijd de oorspronkelijke bronnen.

Online informatie voor Stamboom Bruijnes

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Bruijnes. Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw voorouders snel online te vinden zijn?Let op: onthoud dat gegevens van anderen onjuist kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen.

Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Bruijnes
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Bruijnes

Snel gegevens vinden voor familie Bruijnes? Zoek direct resultaat op deze websites:

 • WieWasWie Bruijnes
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Bruijnes".

 • Archieven Bruijnes
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • MyHeritage.com Bruijnes
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Bruijnes.
 • CBG Bruijnes
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Bruijnes".

 • Zoek "Bruijnes" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

Stamboom meer uitzoeken

U wilt de stamboom uitgebreider laten groeien? Ga verder terug in de historie met verder onderzoek naar Bruijnes. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek te doen:

 • stamreeks Bruijnes: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Bruijnes: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Bruijnes: onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Bruijnes: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van de achternaam Bruijnes te vinden, de stamvader Bruijnes en daarnaast vaak ook de beroepen van de voorvaders. Soms stuit mee op een familiewapen Bruijnes.

De stamreeks Bruijnes geeft een goed begin voor alle andere typen genealogisch onderzoek.stamvader Bruijnes
Stamvader Bruijnes is de naamgever van de familie Bruijnes


stamreeks Bruijnes
kwartierstaat Bruijnes
genealogie Bruijnes
parenteel Bruijnes

Wie heet er nog meer Bruijnes?

Wie heeft nog meer de naam Bruijnes? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw onderzoek.


meer familie Bruijnes
Wie heet er ook Bruijnes? Zoek bekende of onbekende naamdragers op, op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Heeft de familie Bruijnes een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) opzoeken of er een familiewapen voor Bruijnes te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Bruijnes die alleen mag gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Bruijnes bekend?

Zoek naar familiewapen "Bruijnes"

Kunt u geen familiewapen van Bruijnes vinden, wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldisch expert in te schakelen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Bruijnes laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft verschillende delen. Hierna staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Bruijnes, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren - een kleur op de achterkant, en een (metaal)kleur aan de binnenkant (voering).

Ben ik familie van de "bekende" Bruijnes?

Heeft u dezelfde naam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Bruijnes, de beruchte boef Bruijnes, of filmster Bruijnes? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde naam als een algemeen bekend figuur wil niet zeggen dat u automatisch familie bent. Er zijn heel veel mensen die toevalligerwijze dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de bekende persoon, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de algemeen beroemde persoon. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u oprecht stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de stamboom of genealogie van de bekende Bruijnes misschien al eens is uitgezocht.


Lid van familie Bruijnes ?
Maken beruchte figuren van vroeger ook deel uit van uw familie Bruijnes?

Google eens op "stamboom Bruijnes" of "genealogie Bruijnes" - wellicht heeft een ander al eens onderzoek gedaan naar familie Bruijnes:

Wat betekent de naam Bruijnes?

Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam gekozengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Bruijnes vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Bruijnes
Wat betekent Bruijnes?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Bruijnes. Zoek betekenis van Bruijnes »

Waar komt de naam Bruijnes vandaan?

De naam Bruijnes bestaat al honderden jaren. Waar komt de naam vandaan? Via een klik op de kaart kunt u zien waar Bruijnes in Nederland of België veel gebruikt wordt - veel gebruik is een aanwijzing waar de naam oorspronkelijk vandaan komt. U kunt dan in de gemeentebibliotheken van die gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam Bruijnes

De naam Bruijnes: Maar waar komt de naam Bruijnes vandaan? Zoek de oorsprong op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Bruijnes (NL) »

België:
Zoek herkomst van Bruijnes (BE) »

Software

Er is vaak veel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens, en de onderlinge verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te assisteren. Sommige programma's zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er op dat het programma ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u gegevens uitwisselen tussen genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Schrijfwijzen Bruijnes?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Bruijnes?


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Bruijnes. Zoek schrijfwijzen van Bruijnes »

Terug in de geschiedenis Bruijnes

Wanneer u al wat data van familieleden hebt ontdekt, kunt u altijd verder terug in het verleden. Ook gegevens over overleden Bruijnes-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw zoektocht vindt slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bron kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens kunnen helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Bruijnes

overleden Bruijnes
Grafstenen van overleden Bruijnes familieleden geven veel aanvullende informatie voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te hoe het familielid Bruijnes dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw onderzoek te valideren.

Geef de familiegeschiedenis Bruijnes kleur

Genealogisch onderzoek geeft in de regel alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats woonde de persoon? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Bruijnes
 • Bezoek het lokale museum


Vind andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Bruijnes:

Historische archieven

De archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om uw stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk op internet om meer gegevens over uw familieleden te vinden.

Regionale archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten zelf een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen.

informatie Bruijnes
Vind nog meer informatie over familie Bruijnes in de lokale archieven.

Extra bronnen

U zoekt aanvullende bronnen om meer te weten te komen over familie Bruijnes? Kijk eens bij de volgende links:


bronnen stamboom Bruijnes
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Bruijnes

Naslagwerken familieonderzoek naar familie Bruijnes

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn aanwijzingen te vinden hoe men de genealogie van familie Bruijnes kan opstellen. Hier een aantal verwijzingen naar enkele van de beste genealogische naslagwerken. De volgende boeken kunnen helpen bij het familieonderzoek:

Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familieleden in de tijd dat zij leefden? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis Bruijnes
Hoe leefde Bruijnes vroeger? Het beroemde kunstwerk van Brueghel geeft een beeld hoe mensen in de middeleeuwen leefden en werkten.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Bruijnes, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Bruijnes in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Bruijnes.

 • Bibliografie Bruijnes
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Bruijnes voorkomt in de geschiedenis.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Bruijnes in het Nationaal Archief.

Is familie Bruijnes van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen deze vraag vroeg of laat voor: "Is mijn familie of een voorouder misschien ook van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag, van laag naar hoog, de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Bruijnes deel uit maakt van dit overzicht, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Bruijnes. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Hoge Raad van Adel

Meer weten over de stamboom Bruijnes

Hulp nodig bij uw stamboomonderzoek Bruijnes? Overweeg dan het volgende eens:


stamboom Bruijnes uitzoeken
Meer weten over Bruijnes?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Coppoolse | stamboom Dibbets | stamboom Houwing | stamboom Bossenbroek | stamboom De Kramer