de beste online bronnen voor

Stamboom Bruggemann


Overzicht van de bronnen en gegevens voor stamboom Bruggemann
Onderzoek doen naar familie Bruggemann? Begin hieronder met de stamboom van uw familie Bruggemann. De bronnen op deze webpage zijn zoveel mogelijk specifiek voor Bruggemann.
Tip: naast de tips op deze website, kijk eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start de stamboom Bruggemann in 5 minuten


Het starten met stamboom Bruggemann is eigenlijk erg eenvoudig. U start de stamboom namelijk bij u zelf - en uw (bekende) familie.

Noteer van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat de start van uw stamboomonderzoek zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Bruggemann
De stamboom maken Bruggemann

Stamboomonderzoek naar Bruggemann - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Bruggemann hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieleden - en zelfs anderen die ook onderzoek doen naar Bruggemann.

Op deze site vindt u veel tips, bronnen voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste links zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Bruggemann.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar Bruggemann voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Bruggemann
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Bruggemann

Sommige families vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familiegeschiedenis te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Bruggemann
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Bruggemann

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek Bruggemann. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Bruggemann

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Bruggemann. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom eenvoudig online te zoeken zijn?Let op: weet dat gegevens van derden onjuist en onvolledig kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Bruggemann langzamerhand uit.


familie Bruggemann
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Bruggemann

Snel gegevens vinden voor de familie Bruggemann? Zoek resultaat op de volgende websites:

 • FamilySearch.org Bruggemann
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Bruggemann.

 • Zoek "Bruggemann" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • CBG Bruggemann
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Bruggemann".

 • WieWasWie Bruggemann
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Bruggemann".

 • Archieven Bruggemann
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

Waarschuwing: Zaken om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van stamboomonderzoek naar Bruggemann is het belangrijk om altijd rekening te houden met de volgende punten.

 • Dezelfde achternaam Bruggemann betekent niet automatisch dat er een bloedband is (m.a.w. dat het familie is). Controleer gevonden gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens mogelijk veel onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf en probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Leg altijd vast waar u gegevens gevonden heeft. Zodat u het altijd kunt controleren.
 • Andermans stamboomonderzoeken naar Bruggemann zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bron om copyright discussies te voorkomen en ook om de betrouwbaarheid van de gegevens te vast te stellen.


Bruggemann online
Informatie over Bruggemann online ontdekt? Check altijd de oorspronkelijke bronnen.

De stamboom steeds verder uitzoeken

Ga steeds verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Bruggemann. Kies eerst welke informatie u nader wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks Bruggemann: dit is stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Bruggemann: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Bruggemann: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Bruggemann: dit is onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van de naam Bruggemann te vinden, de stamvader Bruggemann en daarnaast vaak ook de beroepen van de voorvaders.

De stamreeks Bruggemann geeft een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek.stamvader Bruggemann
Stamvader Bruggemann is de naamgever van de familie Bruggemann


stamreeks Bruggemann
kwartierstaat Bruggemann
genealogie Bruggemann
parenteel Bruggemann

Historische archieven

De historische archieven hebben een schat aan informatie om een stamboomonderzoek mee te verrijken. Kijk op internet om meer informatie over familieleden te vinden.

Regionale archieven:

Naast bovenstaande archieven hebben gemeenten zelf vaak ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen tot die oude administraties.

informatie Bruggemann
Vind nog meer informatie over familie Bruggemann in de regionale archieven.

Geef de familiegeschiedenis Bruggemann kleur

Stamboomonderzoek geeft alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet in de officiële archieven. Hier zijn een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Bruggemann
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie
 • Bezoek een lokaal museum


Vind ook andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Bruggemann:

Boeken voor genealogisch onderzoek naar

Ook in de boekhandel zijn tips te vinden hoe men de genealogie van familie Bruggemann kan onderzoeken. Hierbij een verwijzing naar enkele van de beste boeken. De volgende boeken zijn via internet te verkrijgen en kunnen assisteren bij genealogisch onderzoek:

Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
Verborgen verleden
 

Heeft de familie Bruggemann een familiewapen?

U kunt in de bekende archievenspeuren of er een familiewapen voor Bruggemann te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Bruggemann die alleen kunt gebruiken als u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Bruggemann oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Bruggemann bekend?

Zoek naar familiewapen "Bruggemann"

Kunt u geen familiewapen van Bruggemann vinden, wil dat nog niet zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Bruggemann laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Bruggemann, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm afgebeeld. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen. De helm is niet uniek en kan verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Stamboom Software

Er is bij onderzoek zoveel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het opslaan van alle data.

Er bestaan diverse genealogische programma's om te assisteren. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let bij de keuze voor een programma op dat het programma ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u gegevens uitwisselen tussen genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Wat betekent de naam Bruggemann?

Wat betekent de naam Bruggemann? Uw voorouders hebben een naam aangenomengenoemd. Waar is de naam Bruggemann vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande typen:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Bruggemann
Wat betekent Bruggemann?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Bruggemann. Zoek betekenis van Bruggemann »

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Mooi om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Bruggemann
Hoe leefde Bruggemann in het verleden? Het beroemde schilderij van Brueghel toont diverse middeleeuwse beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Krantenartikelen waarin Bruggemann voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Bruggemann in het Nationaal Archief.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Bruggemann, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Bruggemann in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Bruggemann.

Ben ik familie van de "bekende" Bruggemann?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Bruggemann, de beruchte boef Bruggemann, of filmster Bruggemann? Dat wil niet zeggen dat u per sefamilie bent.

Dezelfde achternaam als een beroemd persoon wil niet zeggen dat u per definitie familie bent. Er zijn heel veel mensen die dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen is dit niet onwaarschijnlijk.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de bekende figuur, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de algemeen bekende persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u daadwerkelijk zeggen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de genealogie van de bekende Bruggemann wellicht al eens door iemand is uitgezocht.


Lid van familie Bruggemann ?
Maken bekende of beruchte figuren van vroeger ook deel uit van uw familie Bruggemann?

Google eens op "stamboom Bruggemann" of "genealogie Bruggemann" - wellicht heeft een ander al eens stamboomonderzoek gedaan naar familie Bruggemann:

Terug in de geschiedenis Bruggemann

Wanneer u al wat gegevens van familieleden hebt gevonden, kunt u verder terug in de tijd. Ook gegevens over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u tijdens uw speurwerk vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bron later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Bruggemann

overleden Bruggemann
Informatie over overleden Bruggemann familieleden geven veel extra informatie voor stamboomonderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe het familielid Bruggemann dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Wat is de oorsprong van Bruggemann?

De naam Bruggemann bestaat mogelijk al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een klik op de kaart van het Meertens instituut ziet u waar Bruggemann in Nederland of België veel gebruikt is - een sterke aanwijzing waar de naam oorspronkelijk vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel informatie over familieleden zult vinden. U kunt dan in gemeentedocumenten van de betreffende gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam Bruggemann

De naam Bruggemann: Wat is de herkomst van Bruggemann? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Bruggemann (NL) »

België:
Zoek herkomst van Bruggemann (BE) »

Nog meer bronnen voor de stamboom Bruggemann

U zoekt extra bronnen om meer te weten te komen over familie Bruggemann? Raadpleeg dan eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom Bruggemann
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Bruggemann

Schrijfwijzen Bruggemann?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Bruggemann?

Bovendien wordt soms dezelfde persoon aangeduid met meerdere namen.


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Bruggemann. Zoek schrijfwijzen van Bruggemann »

Wie heet er nog meer Bruggemann?

Wie heten er ook Bruggemann? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Bruggemann
Wie heet er ook Bruggemann? Tip: Zoek onbekende familieleden op Sociale Netwerken.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Is familie Bruggemann van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen de vraag eens voorgelegd: "Is mijn familie of een voorouder misschien ook van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel mag de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Bruggemann deel uit maakt van dit overzicht, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Bruggemann. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Nederlandse adelijke families

Meer over stamboom Bruggemann

Meer hulp nodig bij uw stamboomonderzoek naar Bruggemann? Bedenk dan het volgende eens:


stamboom Bruggemann uitzoeken
Meer weten over van familie Bruggemann?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Aertssen | stamboom Ariesen | stamboom Beijersbergen van Henegouwen | stamboom Bareman | stamboom Blommestein