de online bronnen voor

Stamboom Bruens


De bronnen en gegevens voor stamboom Bruens
Stamboomonderzoek doen naar uw familie Bruens? Begin hieronder met een overzicht van aanpak en bronnen voor de stamboom van uw familie. De links zijn zoveel mogelijk specifiek voor uw familie.
Suggestie: naast de verwijzingen op deze website, kijk ook eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin de stamboom Bruens in 5 minuten


Het starten met stamboom Bruens is eigenlijk erg eenvoudig. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Noteer van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat de start van uw stamboom zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Bruens
Uw stamboom maken Bruens

Stamboomonderzoek naar Bruens - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Bruens hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook interesse hebben in familie Bruens.

Op deze website vindt u veel tips, bronnen voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste links zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Bruens.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Bruens uitvoeren.

Stamboomonderzoek Bruens
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Bruens

Sommige families vinden het mooi hun familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Bruens
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Bruens

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Bruens

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Bruens. Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw stamboom eenvoudig op internet te zoeken zijn?Let op: onthoud dat data van anderen incorrect en onvolledig kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Bruens
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Bruens

Eenvoudig veel informatie vinden voor de familie Bruens? Vind direct resultaat op deze sites:

 • MyHeritage.com Bruens
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Bruens.
 • CBG Bruens
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Bruens".

 • WieWasWie Bruens
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Bruens".

 • Zoek "Bruens" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • Archieven Bruens
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

Stamboom steeds verder uitzoeken

Ga steeds verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Bruens. Kies eerst welke informatie u nader wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek te doen:

 • stamreeks Bruens: dit is onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Bruens: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Bruens: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Bruens: dit betreft stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van achternaam Bruens te vinden, de stamvader Bruens en daarnaast vaak ook de beroepen van de diverse voorouders. Soms stuit mee op een familiewapen Bruens.

De stamreeks Bruens geeft een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek.stamvader Bruens
Stamvader Bruens is de naamgever van de familie Bruens


stamreeks Bruens
kwartierstaat Bruens
genealogie Bruens
parenteel Bruens

Zaken om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van stamboomonderzoek naar Bruens is het van belang om rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Dezelfde naam Bruens betekent niet per definitie dat er een bloedband bestaat (m.a.w. dat het familie betreft). Controleer gegevens immer met originele bronnen en indien mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens fouten zijn gekomen (door onleesbaarheid, schrijffouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Leg vast waar u bepaalde gegevens gevonden heeft, zodat u het kunt terugvinden.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Bruens zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bronnen om auteursrechtelijke discussies te omzeilen EN om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te controleren.


Bruens online
Bruens online ontdekt? Check altijd de oorspronkelijke bronnen.

Heeft de familie Bruens een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Bruens die alleen mag gebruiken indien u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Bruens oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Bruens bekend?

Zoek naar familiewapen "Bruens"

Kunt u geen familiewapen voor Bruens vinden, wil dat nog niet betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldisch expert in te schakelen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Bruens laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit verschillende delen. Hieronder staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Bruens, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Naslagwerken genealogisch onderzoek Bruens

Ook in de boekenwinkel zijn veel bronnen te vinden hoe men de stamboom van Bruens kan uitzoeken. Hierbij een verwijzing naar een paar van de beste online te verkrijgen genealogische naslagwerkenvoor de startende stamboomonderzoeker. Deze boeken zijn online te verkrijgen en kunnen helpen bij het familieonderzoek naar familie Bruens:

Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Verborgen verleden
 

Wie heet er nog meer Bruens?

Wie heeft nog meer de achternaam Bruens? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Bruens
Wie heet er ook Bruens? Tip: Zoek onbekende naamdragers op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Geef de familiegeschiedenis Bruens kleur

Stamboomonderzoek geeft alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Bruens
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Bruens:

Nog meer bronnen voor de stamboom Bruens

U zoekt nog meer bronnen om meer te weten te komen over de stamboom van familie Bruens? Kijk eens bij de volgende links:


bronnen stamboom Bruens
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Bruens

Terug in de geschiedenis Bruens

Wanneer u al wat data van verwanten hebt ontdekt, kunt u verder terug in het verleden. Ook gegevens over overleden Bruens-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw speurwerk vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn vaak te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Bruens

overleden Bruens
Informatie over overleden Bruens familieleden geven veel extra gegevens voor stamboomonderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te waaraan deze persoon Bruens dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Schrijfwijzen Bruens?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Bruens?


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Bruens. Zoek schrijfwijzen van Bruens »

Stamboom Programmatuur

Er is bij onderzoek veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te assisteren. Sommige zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let op dat het programma ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u data uitwisselen tussen verschillende genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Historische archieven

De regionale historische archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om een stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk op internet om meer informatie over uw familieleden te vinden.

Regionale historische archieven:

Naast archieven hebben gemeenten of steden zelf vaak een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen tot hun oude administraties.

informatie Bruens
Vind ook informatie over familie Bruens in de archieven.

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familieleden in de tijd dat zij leefden? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis. Erg geschikt om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Bruens
Hoe leefde Bruens vroeger? Het beroemde kunstwerk van Brueghel laat via uitgebeelde gezegden zien hoe mensen in het verleden leefden.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Bibliografie Bruens
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Bruens voorkomt in de geschiedenis.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Bruens, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Bruens in het Nationaal Archief.

 • Bruens in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Bruens.

Wat betekent de naam Bruens?

Wat betekent uw naam Bruens? Uw voorouders hebben een naam gekozengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Bruens vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Bruens
Wat betekent Bruens?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Bruens. Zoek betekenis van Bruens »

Wat is de oorsprong van Bruens?

De naam Bruens bestaat mogelijk al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart kunt u zien waar de naam Bruens in Nederland of België veel gebruikt is - een sterke aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel informatie over familieleden kunt traceren. U kunt dan in gemeentedocumenten van die gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam Bruens

De naam Bruens: Wat is de herkomst van Bruens? Zoek de oorsprong op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Bruens (NL) »

België:
Zoek herkomst van Bruens (BE) »

Ben ik familie van de "bekende" Bruens?

Heeft u dezelfde naam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Bruens, de beruchte boef Bruens, of filmster Bruens? U hoeft niet familie te zijn.

Dezelfde naam als een beroemd persoon wil niet betekenen dat u per definitie familie bent. Er zijn heel veel mensen die per toeval dezelfde achternaam hebben.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de bekende persoon, dient u niet alleen stamboomonderzoek uit te voeren naar uw eigen familie, maar ook naar die van de algemeen bekende figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u met recht stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt, is dat de stamboom of genealogie van de beroemde Bruens wellicht al eens door iemand is uitgeplozen.


Lid van familie Bruens ?
Maken beruchte beroemdheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Bruens?

Google eens op "stamboom Bruens" of "genealogie Bruens" - wellicht heeft een ander al eens onderzoek gedaan naar uw familie Bruens:

Is familie Bruens van adel?

Veel onderzoekers krijgen de vraag vroeg of laat voor: "Is mijn familie of een voorouder wellicht van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel kan de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Bruens deel uit maakt van dit overzicht, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Bruens. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Meer weten over stamboom Bruens

Meer hulp nodig bij uw stamboomonderzoek naar Bruens? Overweeg dan het volgende:


stamboom Bruens uitzoeken
Meer weten over de stamboom Bruens?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Van Huijgevoort | stamboom Hoogwerf | stamboom Hersbach | stamboom Habing | stamboom Faessen