de bronnen voor

Stamboom Breidel


Overzicht van de online bronnen voor stamboom Breidel
Benieuwd naar de stamboom van uw familie Breidel? Begin hieronder met een overzicht van aanpak voor de stamboom van uw familie Breidel. De verwijzingen op deze page zijn specifiek voor uw familie.
Tip: naast de links op deze website, is dit ook een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin stamboom Breidel in 5 minuten


Het begin van stamboom Breidel is eigenlijk erg eenvoudig. U start de stamboom namelijk bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Schrijf op van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Breidel
De stamboom maken Breidel

Stamboomonderzoek naar Breidel - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Breidel hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieleden - en zelfs anderen die ook onderzoek doen naar Breidel.

Op deze pagina vindt u veel tips voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Breidel.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Breidel uitvoeren.

Stamboomonderzoek Breidel
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Breidel

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Breidel
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Breidel

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek Breidel. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Waarschuwing: Zaken om rekening mee te houden

Bij stamboomonderzoek naar Breidel is het van belang om altijd rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Een identieke (achter)naam Breidel betekent niet automatisch dat er een verwantschap bestaat (m.a.w. dat het familie betreft). Controleer gegevens immer met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de bronnen zelf en probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Leg altijd vast waar u bepaalde data ontdekt hebt. Zodat u het kunt terugvinden.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Breidel zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bron om auteursrechtelijke problemen te voorkomen en om de betrouwbaarheid van de data te controleren.


Breidel online
Breidel online gevonden? Controleer de oorspronkelijke bronnen.

Stamboom steeds meer uitzoeken

U wilt stamboom Breidel meer uitzoeken? Ga steeds verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar Breidel. Kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks Breidel: onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Breidel: dit is onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Breidel: onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Breidel: dit is onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende onderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de start van achternaam Breidel te vinden, de stamvader Breidel en tegelijk vaak ook de beroepen van de voorouders.

De stamreeks Breidel geeft een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek naar de familie Breidel.stamvader Breidel
Stamvader Breidel is de naamgever van de familie Breidel


stamreeks Breidel
kwartierstaat Breidel
genealogie Breidel
parenteel Breidel

Online informatie voor Stamboom Breidel

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom snel op internet te zoeken zijn?Let op: onthoud dat gegevens van anderen onjuist kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Breidel langzamerhand uit.


familie Breidel
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Breidel

Eenvoudig veel gegevens vinden voor familie Breidel? Zoek direct resultaat op de volgende sites:

 • CBG Breidel
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Breidel".

 • WieWasWie Breidel
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Breidel".

 • Archieven Breidel
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • FamilySearch.org Breidel
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Breidel.

Historische archieven

De regionale archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om een stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk op internet of ga er langs om gegevens over familie op te speuren.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast archieven hebben gemeenten of steden zelf ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen tot deze administraties.

informatie Breidel
Vind meer informatie over familie Breidel in de archieven.

Naslagwerken stamboomonderzoek naar familie

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn veel bronnen te vinden hoe men de stamboom van familie Breidel kan uitzoeken. Hierbij een aantal verwijzingen naar enkele van de beste genealogische naslagwerkenvoor de startende en gevorderderde genelogisch onderzoeker. Deze boeken zijn online te verkrijgen en kunnen assisteren bij stamboomonderzoek Breidel:

Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
Het grote familieboek
 

Nog meer ideeën voor stamboomonderzoek Breidel

U zoekt extra bronnen om meer te weten te komen over de stamboom van familie Breidel? Raadpleeg eens de volgende links:


bronnen stamboom Breidel
Lees meer over stamboomononderzoek naar Breidel

Ben ik familie van de "bekende" Breidel?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende of historische Nederlander, bekende familie Breidel, de beruchte crimineel Breidel, of filmster Breidel? U hoeft niet per sefamilie te zijn.

Dezelfde achternaam als een beroemd persoon wil niet betekenen dat u per definitie familie bent. Er zijn heel veel mensen die bij toeval dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om uit te vinden of u familie bent van de bekende persoon, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de algemeen beroemde persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u met recht stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de genealogie van de beroemde Breidel wellicht al eens door iemand is uitgezocht.


Lid van familie Breidel ?
Maken beruchte personen uit het verleden ook deel uit van uw familie Breidel?

Google eens op "stamboom Breidel" of "genealogie Breidel" - wellicht heeft een ander al eens onderzoek gedaan naar uw familie Breidel:

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk ook eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis Breidel
Hoe leefde Breidel in het verleden? Het beroemde kunstwerk van Brueghel toont vele historische beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Breidel, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Breidel in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Breidel.

 • Krantenartikelen waarin Breidel voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

Wat is de oorsprong van naam Breidel?

De naam Breidel bestaat al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart kunt u zien waar de naam Breidel in Nederland of België veel gehanteerd is - een sterke aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel informatie over familieleden zult traceren. U kunt vervolgens in gemeentebibliotheken van die gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Breidel

De naam Breidel: Maar waar komt Breidel nu vandaan? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Breidel (NL) »

België:
Zoek herkomst van Breidel (BE) »

Wie heet er nog meer Breidel?

Wie heeft nog meer de naam Breidel? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Breidel
Wie heet er ook Breidel? Tip: Speur onbekende naamgenoten op Facebook.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Terug in de geschiedenis Breidel

Ook gegevens over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u onderweg vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Breidel

overleden Breidel
Informatie over overleden Breidel familieleden geven veel extra gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe het familielid Breidel dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw stamboomonderzoek te valideren.

Vastleggen van alle data

Wanneer u even bezig bent geweest met onderzoek naar familie Breidel wordt het wellicht allemaal wat veel. Er is bij onderzoek zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle data.

Er bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige programma's zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let bij de keuze voor een programma op dat het programma ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Schrijfwijzen Breidel?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Breidel?

Bovendien wordt soms dezelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Breidel. Zoek schrijfwijzen van Breidel »

Geef de familiegeschiedenis Breidel kleur

Stamboomonderzoek geeft vaak alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier zijn een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Breidel
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Breidel:

Wat betekent de naam Breidel?

Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. Waar is de naam Breidel vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Breidel
Wat betekent Breidel?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Breidel. Zoek betekenis van Breidel »

Heeft de familie Breidel een familiewapen?

U kunt in de bekende archievenspeuren of er een familiewapen voor Breidel te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Breidel die alleen kunt gebruiken indien u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Breidel bekend?

Zoek naar familiewapen "Breidel"

Kunt u geen familiewapen Breidel vinden, dan wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en uniek zijn.

Het is aan te raden een expert in te schakelen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Breidel laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit verschillende onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Breidel, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren - een kleur op de achterkant, en een (metaal)kleur aan de binnenkant (voering).

Is familie Breidel van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen de vraag eens voor: "Is mijn familie ook van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Breidel deel uit maakt van dit overzicht, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Breidel. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Nederlandse adelijke families

Aavullende input voor de stamboom Breidel

Meer hulp nodig bij uw stamboomonderzoek Breidel? Bedenk dan het volgende eens:


stamboom Breidel uitzoeken
Meer weten over de stamboom familie Breidel?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Van der A | stamboom Belgers | stamboom Van Avendonk | stamboom Adelerhof | stamboom Aaij