de bronnen

Stamboom Booman


Overzicht van de gegevens voor stamboom Booman
Onderzoek doen naar familie Booman? Begin hieronder met een overzicht van aanpak voor de genelaogie van uw familie. De bronnen zijn geschikt gemaakt voor uw familie.
Suggestie: naast de tips op deze website, raadpleeg ook:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start uw stamboom Booman in 5 minuten


Het starten met de stamboom Booman is in de basis erg eenvoudig. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familie.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat het begin van uw stamboomonderzoek zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Booman
De stamboom maken Booman

Stamboomonderzoek naar Booman - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie Booman hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Booman.

Op deze pagina vindt u veel tips en aanwijzingen voor stamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Booman, zodat u snel bruikbare resultaten zult vinden - specifiek voor stamboom Booman.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u snel verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar Booman uitvoeren.

Stamboomonderzoek Booman
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Booman

Sommige families vinden het mooi hun familiegeschiedenis te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Booman
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Booman

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Waarschuwing: Zaken om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Booman is het van belang om rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Dezelfde (achter)naam Booman betekent niet automatisch dat er een bloedband bestaat (m.a.w. dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, indien mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens mogelijk veel onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, typfouten, onjuist onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de brondocumenten zelf en probeer feiten te cross-checken.
 • Houd altijd bij waar u bepaalde gegevens ontdekt hebt. Zodat u het altijd kunt controleren.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Booman zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bronnen om auteursrechtelijke issues te voorkomen EN om de betrouwbaarheid van de data te controleren.


Booman online
Gegevens van Booman online ontdekt? Check altijd de oorspronkelijke bronnen.

Online informatie voor Stamboom Booman

Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw voorouders snel online te vinden zijn?Let op: onthoud dat gegevens van derden onjuist en onvolledig kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Booman
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Booman

Snel veel informatie vinden voor de familie Booman? Zoek resultaat op de volgende websites:

 • WieWasWie Booman
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Booman".

 • MyHeritage.com Booman
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Booman.
 • CBG Booman
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Booman".

 • FamilySearch.org Booman
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Booman.

De stamboom steeds meer laten groeien

U wilt stamboom steeds uitgebreider laten groeien? Ga steeds verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Booman. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks Booman: dit is stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Booman: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Booman: onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Booman: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende onderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de start van de achternaam Booman te vinden, de stamvader Booman en daarnaast dikwijls ook de beroepen van de voorouders. Soms komen ze zo ook al een familiewapen tegen.

De stamreeks Booman geeft ook een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek.stamvader Booman
Stamvader Booman is de naamgever van de familie Booman


stamreeks Booman
kwartierstaat Booman
genealogie Booman
parenteel Booman

Ben ik familie van de "bekende" Booman?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Booman, de beruchte boef Booman, of moviestar Booman? U hoeft niet per definitie familie te zijn.

Dezelfde achternaam als een algemeen beroemd figuur wil niet betekenen dat u per definitie familie bent. Er zijn veel personen die bij toeval dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de bekende persoon, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de beroemde figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u oprecht zeggen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de stamboom of genealogie van de beroemde Booman wellicht al eens is onderzocht.


Lid van familie Booman ?
Maken bekende of beruchte bekendheden van vroeger ook deel uit van uw familie Booman?

 • Biografisch Portaal Booman
  De website van Biografisch Portaal geeft informatie over kopstukken en opzienbarende figuren uit de geschiedenis, uit het verleden tot nu.

 • "Booman" op Wikipedia zoeken
  Zoek of Booman voorkomt op Wikipedia (als bekend persoon of andere verwijzing)

Google eens op "stamboom Booman" of "genealogie Booman" - wellicht heeft een ander al eens onderzoek gedaan naar uw familie Booman:

Waar komt de familienaam Booman vandaan?

De naam Booman bestaat zeker al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart kunt u zien waar Booman in Nederland of België veel gebruikt wordt - veel gebruik is een sterke aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. U kunt vervolgens in gemeentebibliotheken van de betreffende gemeenten verder zoeken naar documenten van uw familie.


De naam Booman

De naam Booman: Wat is de herkomst van Booman? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Booman (NL) »

België:
Zoek herkomst van Booman (BE) »

Schrijfwijzen Booman?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Booman?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Booman. Zoek schrijfwijzen van Booman »

Vastleggen van alle stamboomgegevens

Er is bij onderzoek vaak veel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het opslaan van alle gegevens, en de onderlinge verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige programma's zijn gratis. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let er op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u data uitwisselen tussen verschillende genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Aanvullende bronnen voor stamboomonderzoek Booman

U zoekt aanvullende bronnen om meer te weten te komen over de stamboom van familie Booman? Raadpleeg eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom Booman
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Booman

Terug in de geschiedenis Booman

Ook informatie over overleden Booman-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Booman

overleden Booman
Grafstenen van overleden Booman familieleden geven veel extra gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te waaraan deze persoon Booman dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Historische archieven

De regionale archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om een stamboom mee op te zetten. Kijk op internet om gegevens over familieleden op te speuren.

Regionale archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Booman
Vind ook informatie over familie Booman in de archieven.

Heeft de familie Booman een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) opzoeken of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Booman die alleen mag gebruiken indien u echt in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Booman bekend?

Zoek naar familiewapen "Booman"

Kunt u geen familiewapen voor Booman vinden, dan wil dat nog niet zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldicus in te schakelen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Booman laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse delen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Booman, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm afgebeeld. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (een inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren - een kleur op de achterkant, en een (metaal)kleur aan de binnenkant (voering).

Geef de familiegeschiedenis Booman kleur

Genealogisch onderzoek geeft vaak alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier zijn een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Booman
 • Bezoek een lokaal museum


Vind ook andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Booman:

Wie heet er nog meer Booman?

Wie heten er nog meer Booman? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Booman
Wie heet er nog meer Booman? Tip: Speur bekende of onbekende familieleden op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis. Mooi om uw familieverleden beeld en kleur te geven.

geschiedenis Booman
Hoe leefde Booman vroeger? Het beroemde schilderij van Brueghel toont een groot aantal oude beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Booman, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Bibliografie Booman
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Booman voorkomt in de geschiedenis.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Krantenartikelen waarin Booman voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

Boeken voor familieonderzoek naar familie

Niet alleen online, maar ook in de boekhandel zijn veel bronnen te vinden hoe men de stamboom van Booman kan onderzoeken. Hier een verwijzing naar een paar van de beste online te verkrijgen genealogische naslagwerken. De volgende boeken kunnen assisteren bij het stamboomonderzoek:

Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Verborgen verleden
 

Wat betekent de naam Booman?

Wat betekent uw naam Booman? Uw voorouders hebben een naam gekozen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. Waar is de naam Booman op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Booman
Wat betekent Booman?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Booman. Zoek betekenis van Booman »

Is familie Booman van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen deze vraag vroeg of laat wel voorgelegd: "Is mijn familie of een voorouder misschien van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Booman deel uit maakt van dit overzicht, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Booman. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel


stamboom Booman uitzoeken
Meer weten over Booman?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Van Aarst | stamboom Ahsmann | stamboom Ajoeb | stamboom Van den Abeelen | stamboom Aelbers