de bronnen

Stamboom Bodewitz


Overzicht van de bronnen en gegevens voor stamboom Bodewitz
Onderzoek doen naar uw familie Bodewitz? Begin hier met de genelaogie van familie Bodewitz. De bronnen zijn zoveel mogelijk specifiek voor uw familie.
Suggestie: naast de bronnen op deze website, is dit een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin uw stamboom Bodewitz in 5 minuten


Het starten met stamboom Bodewitz is in de basis heel eenvoudig. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en uw (bekende) familie.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Bodewitz
Uw stamboom maken Bodewitz

Stamboomonderzoek naar Bodewitz - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Bodewitz hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook interesse hebben in familie Bodewitz.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen en aanwijzingen voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Bodewitz.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Bodewitz uitvoeren.

Stamboomonderzoek Bodewitz
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Bodewitz

Sommige families vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Bodewitz
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Bodewitz

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek Bodewitz. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Bodewitz

Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw stamboom eenvoudig op internet te zoeken zijn?Let op: merk op dat data van anderen onjuist en onvolledig kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Bodewitz
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Bodewitz

Snel veel gegevens vinden voor familie Bodewitz? Zoek direct resultaat op de volgende sites:

 • MyHeritage.com Bodewitz
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Bodewitz.
 • Archieven Bodewitz
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • WieWasWie Bodewitz
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Bodewitz".

 • FamilySearch.org Bodewitz
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Bodewitz.

Let op: Om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Bodewitz is het belangrijk om altijd rekening te houden met het volgende.

 • Een identieke (achter)naam Bodewitz betekent niet vanzelf dat er een verwantschap is (m.a.w. dat het familie is). Controleer gegevens altijd met originele bronnen, zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens mogelijk onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijf- of typfouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken.
 • Leg vast waar u bepaalde data gevonden heeft, zodat u het kunt terugvinden.
 • Andermans stamboomonderzoeken naar Bodewitz zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bron om auteursrechtelijke discussies te omzeilen en daarnaast om direct de betrouwbaarheid van de data te controleren.


Bodewitz online
Informatie over Bodewitz online gevonden? Check de oorspronkelijke bronnen.

Stamboom steeds uitgebreider uitzoeken

Ga verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar Bodewitz. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Bodewitz: dit is onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Bodewitz: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Bodewitz: dit is stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Bodewitz: dit is onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van de naam Bodewitz te vinden, de stamvader Bodewitz en daarnaast dikwijls ook de beroepen van de diverse voorvaders.

De stamreeks Bodewitz geeft ook een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek.stamvader Bodewitz
Stamvader Bodewitz is de naamgever van de familie Bodewitz


stamreeks Bodewitz
kwartierstaat Bodewitz
genealogie Bodewitz
parenteel Bodewitz

Historische archieven

De regionale archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om uw stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk op internet om meer informatie over familie te vinden.

Een greep uit de regionale historische archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten zelf een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Bodewitz
Vind meer informatie over familie Bodewitz in de historische archieven.

Stamboom Software

Wanneer u een tijdje druk bent geweest met stamboomonderzoek naar familie Bodewitz ziet u wellicht snel door de bomen het bos niet meer. Er is bij stamboomonderzoek vaak veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het opslaan van alle data, en hun verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige programma's zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u data uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Naslagwerken stamboomonderzoek naar familie Bodewitz

Ook in de boekhandel zijn veel tips te vinden hoe men de stamboom van Bodewitz kan uitzoeken. Hier een aantal verwijzingen naar enkele van de beste online te verkrijgen genealogische naslagwerken. Deze boeken kunnen behulpzaam zijn bij het genealogisch onderzoek:

Verborgen verleden
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Het grote familieboek
 

Waar komt de naam Bodewitz vandaan?

De naam Bodewitz bestaat al honderden jaren. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut ziet u waar de naam Bodewitz in Nederland of België veel gebruikt is - veel gebruik geeft een sterke aanwijzing waar de naam oorspronkelijk vandaan komt. U kunt dan in de gemeentebibliotheken van die gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Bodewitz

De naam Bodewitz: Waar komt de naam Bodewitz vandaan? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Bodewitz (NL) »

België:
Zoek herkomst van Bodewitz (BE) »

Heeft de familie Bodewitz een familiewapen?

U kunt in bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor Bodewitz te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Bodewitz die alleen kunt gebruiken indien u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen Bodewitz oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Bodewitz bekend?

Zoek naar familiewapen "Bodewitz"

Kunt u geen familiewapen van Bodewitz vinden, dan wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het familiewapen moet wel voldoen aan de regels van de heraldiek en uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldisch expert in te schakelen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Bodewitz laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse delen. Hierna staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Bodewitz, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm afgebeeld. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen. De helm is niet uniek en kan verschillen per afbeelding van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Schrijfwijzen Bodewitz?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Bodewitz?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen.


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Bodewitz. Zoek schrijfwijzen van Bodewitz »

Ben ik familie van de "bekende" Bodewitz?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Bodewitz, de beruchte boef Bodewitz, of moviestar Bodewitz? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde achternaam als een algemeen beroemd figuur wil niet betekenen dat u automatisch familie bent. Er zijn heel veel mensen die toevallig dezelfde achternaam hebben.

Om uit te vinden of u familie bent van de beroemde persoon, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de beroemde figuur. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u met recht stellen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de stamboom of genealogie van de beroemde Bodewitz wellicht al eens door iemand is uitgezocht.


Lid van familie Bodewitz ?
Maken bekende of beruchte beroemdheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Bodewitz?

Google eens op "stamboom Bodewitz" of "genealogie Bodewitz" - wellicht heeft een ander al eens stamboomonderzoek gedaan naar uw familie Bodewitz:

Geef de familiegeschiedenis Bodewitz kleur

Genealogisch onderzoek geeft in de regel alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Bodewitz


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Bodewitz:

Nog meer ideeën

U zoekt aanvullende bronnen om meer te weten te komen over familie Bodewitz? Raadpleeg eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom Bodewitz
Lees meer over stamboomononderzoek naar Bodewitz

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Mooi om uw familieverleden beeld en kleur te geven.

geschiedenis Bodewitz
Hoe leefde Bodewitz vroeger? Het bekende kunstwerk van Brueghel toont hoe mensen in het verleden leefden en werkten.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Bibliografie Bodewitz
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Bodewitz voorkomt in de geschiedenis.

 • Bodewitz in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Bodewitz.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Bodewitz, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Krantenartikelen waarin Bodewitz voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

Wat betekent de naam Bodewitz?

Uw voorouders hebben een naam gekozengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Bodewitz op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande typen:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Bodewitz
Wat betekent Bodewitz?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Bodewitz. Zoek betekenis van Bodewitz »

Terug in de geschiedenis Bodewitz

Ook gegevens over overleden Bodewitz-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u tijdens uw speurwerk vindt slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bron kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Bodewitz

overleden Bodewitz
Informatie over overleden Bodewitz familieleden geven veel gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te waaraan het familielid Bodewitz dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Wie heet er nog meer Bodewitz?

Wie heten er nog meer Bodewitz? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw onderzoek.


meer familie Bodewitz
Wie heet er nog meer Bodewitz? Tip: Zoek onbekende familieleden op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Is familie Bodewitz van adel?

Veel onderzoekers krijgen deze vraag voor: "Is mijn familie of een voorouder van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Bodewitz deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Bodewitz. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Aavullende informatie voor de stamboom Bodewitz

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Bodewitz? Overweeg dan het volgende eens:


stamboom Bodewitz uitzoeken
Meer weten over Bodewitz?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Van den Aakster | stamboom Albronda | stamboom Baerveldt | stamboom Bakarbessy | stamboom Alta